Защо да стартирам онлайн бизнес с eBay?

Последно актуализирана на 4.Март.2018

Ясно помня момента, когато започнах да се занимавам с дропшипинг. Това беше третият ми онлайн бизнес. Имах ясната цел да го направя голям. Бях сигурен, че този път ще е по-лесно от миналите ми бизнеси.

Първият ми бизнес се занимаваше с продажба на компютри и аксесоари. Беше умопомрачително трудно (за мен) да го накарам да работи. Помня как изтеглих 5000 лв. от банката, за да регистирам фирмата си, да купя касов апарат, да платя на фирма да ми направи сайта. Имах проблеми от всякакво естество.

 

7000 лв. по-късно разбрах, че този бизнес няма да го бъде. Според бизнес канавата (как се разписва ще говоря в друга статия) имах проблеми само в отбелязаните със знак полета на бизнеса:

Защо да стартирам дропшипинг?
първият ми бизнес имаше “малко” пропуски

 

Да правилвно виждаш. Навсякъде.

 

Трудно намирах хора, да ми помагат срещу заплащане, трудно продавах, трудно качвахме продукти на сайта, трудно им променяхме цените, трудно маркетирах продуктите, трудно се работеше с доставчиците.

Особено последното. Беше 2013-та година и помня как ходех при дистрибуторите и им казвах, че искам да дропшипват продуктите за мен, а аз само да им докарвам продажби.

„Няма как да стане“ и „ние не работим по този начин“ бяха отговорите.

Как може това въобще да е истина?! – мислех си аз. Толкова много се спестява, ако те просто изпращат продукта на клиента, а нашия бизнес се фокусира само върху продажбите.

Нямаше връщане назад. Бях твърдо решен, че ще правя онлайн търговия в България. През 2015-та пазара очевидно беше толкова свит в страната, че същите вносители ми звъняха на телефона и ми пишеха мейли, как вкарват иновативен подход в продажбите и могат да изпращат продукти за мен.

Беше вече късно.

Точно две години по-късно.

За това време вече бях направил втория си онлайн магазин с Калоян Янкулов. В последствие, вече бях стартирал с дропшипинг бизнеса.

След втория опит за добър онлайн магазин, който продава в България. Беше очевидно за мен.

Очевидно все още не знаех как да продавам на този пазар, с минимална инвестиция.

Е, по-късно разбрах.

С какво трябва да се „бори“ един човек, когато прави онлайн магазин? 

 • Мислех си, че отварям магазина и клиентите сами ще дойдат.

Правиш най-якия сайт, отнема ти месеци, вкараш чудесни описания на продукти, обработваш снимки една по една, сменяш дизайни, менюта, бутони и страници.

Остава  само да се пусне и „избухваме“.

Е, не. Практиката показа, че отваряш магазина. Пускаш го онлайн

…и нищо не се случва.

Трябва да се генерират клиенти. Най-честата практика е по това време беше SEO оптимизация, в която клиентите сами ни намират чрез търсене в Google.

Самото SEO започва да носи резултати след месеци и определено може да се нарече дългосрочна стратегия. В момента се използват и доста маркетинг статегии за добиване на трафик от социалните мрежи – Facebook, Instagram, Snapchat и Pinterest.

 • Online marketing – освен да вдигнеш сайта. Трябва клиентите да научат бизнеса ти и да го разпознават като експерт в дадена област и това води до…
 • Блогинг – да, трябва да се пишат и статии. Безплатно разбира се. Ако са добри, могат да доведат клиенти, ако не са, просто си чешем клавиатурата. Хубаво е да ги пускаме регулярно. Така ще подготвим клиентите ни и ще ги изпращаме чрез…
 • E-Mail marketing – освен още едно нещо, с което трябва да се знимаваме, мейл маркетингът е добър, защото конкуренцията рядко вижда целия бизнес модел на един път, когато влезне в сайта. Разбира се, ако се абонира за статиите ви по мейл, ще има и тази информация, но от пръв поглед не се виждат всички промоции и таргетирани мейл реклами за различните потребителски сегмени.
 • Сериозна начална инвестиция – О, да. Капитал. Любимото ми. Може да се започне и без капитал. Може да се намери и външна инвестиция, ако идеята е достатъчно добра. И в двата случая едни пари са сложени на масата и има опасност да изчезнат. Безвъзвратно.

В никакъв случай не трябва да те спира. Само трябва да си готов, ако изгубиш средствата – да не умреш от глад. Правилото е:

 

„Приготви си писта за излитане, толкова дълга, че да може да излетиш“
Ник

(Принципно не се цитирам. Просто горното ми харесва и мисля, че дава добра представа. )

Т.е. поне 6 месеца напред, да върви бизнеса – без печалба. Да има отделени пари този период включително заплати за служители, реклама, хостинг, домейн, логистични разходи, ново зареждане на стока (ако има складов модел).

 

 • Куриер – освен, ако няма да си доставяте продуктите сами, определено ще имате нужда от някои, който да предостави заплатените продукти вместо теб. Ако са на стойност под 50лв и имат наложен платеж, цените стават. Особено, ако имаш договор с куриерската фирма. Станат ли обаче цените над 500лв (както в случая с моята фирма за лаптопи), 50лв за доставка и наложен платеж правят съществуването на този бизнес (почти) невъзможен.

 

Разбира се, има и други неща. Огромна организация, планиране на ресурси и процеси са необходими, за успешен онлайн бизнес.

И тогава реших. Добре, вече знам, че в България е трудно да се пробие. И под „пробие“ имам предвид, да се изгради бизнес модел около съществуващ проблем, в който има задържане на потребителите и се правят над 10 000лв на месец.

Всъщност, има такъв модел и това е дропшипинг бизнес модела. За наше щастие, живеем в златно време и можем с един клик да говорим безплатно с Китай, Филипините или Щатите.

Можем да правим международни екипи, да аутсорсваме и да наемаме хора. Можем да печелим пари от хора, които не сме виждали, докато сме в комфорта на дома си или пътуваме.  Не е ли невероятно това?
Дропшипинг модела има няколко варианта за изпълнение, като всеки има плюсове и минуси.

Да продаваш, чрез собствен онлайн магазин (Shopify)

shopify-logo-main-small-f029fcaf14649a054509f6790ce2ce94d1f1c037b4015b4f106c5a67ab033f5b

+ можеш да имаш собствени клиенти

+ контрол върху дизайна на сайта, скоростта за отваряне на сайта, SEO оптимизацията, логистиката, времето за доставка, комуникацията с клиенти

– Няма безплатен трафик – ще трябва да се бориш за всеки клик

– Изисква инвестиця – ако не на пари, то на време, за да създадеш онлайн магазина и всички останали профили в социалните мрежи. И не забравяй, че трябва да се поддръжат и запълват с качествено съдържание, не само да се създадат.

– Изисква добро познание на клиентите – за да имаш дизайн който продава, трябва да знаеш, дали лилаво или може би зелено ще харесва на клиентите за background. Помни, никога не съди по себе си !

 

Разпространени методи за продажба чрез Shopify са:

Shopify retail arbitrage

Най-често се продава от AliExpress.com, DHgate, DealExtreme и други предимно китайски сайтове. Изпозлзва се e-Packet като шипинг метод, за който обикновено се заплаща допълнително между 1 и 4 $. Времето за шипване до клиента е между 12 и 20 дни обиновено. Трябва да се внимава, с времето за обработка на поръчката. При някои продавачи е 10 дни, което ще направи 30 дни шипинг тотално.

Трафик за сайта се добива чрез facebook реклама. Аудиторията трябва да е под 300 000 души (за България 100 000), за да е таргетирана рекламата. По правило, ако една рекламе не донесе продажби до 7 дни след пускането й, значи нещо не е наред. Това може да са основно няколко неща:

 • Грешна аудитория (вероятно)
 • Лош продукт (много вероятно) 
 • Висока цена (по-малко вероятно)
 • Лош copywrite (по-малко вероятно)
 • Лош избор на снимка (малко вероянто)

Най-често използваната стратегия е free + shipping. Продават се “безплатни” айтеми + 4.99$ шипинг. Така клиентът всъщност е запленен от идеята, че получава нещо безплатно, като само заплати разходите за обработване на поръчката и изпращането. Това е причината да се продават много евтини артикули.

Продажба на собствени стоки/стоки на склад:

Или алтернатива на Etsy. За ръчно изработени накити и бижута, може да се използва такъв сайт. Също могат да се продават и услуги, чрез сайта. Добър метод за напреднали онлайн предприемачи е, да имат стоки на склад (било то в Amazon или друг доставчик) и използват Shopify като още един канал за продажба на стоки.

Важно е да се спомене, че до 2011-та година потребителите са имали нужда да прочетат 6 статии, за да се доверят на даден бранд/сайт. През 2015-та година бройката на статтите скача на 15. А в момента сме началото на 2018-та. Може да пресметнеш. До някъде добра новина е, че тази статистика е за USA. T.e. aко правиш магазин в България, вероятно ще е на половина.

Продажба на дигитални продукти:

Ако пишеш книги, имаш разработен софтуер или друг дигитален продукт, който искаш да продаваш – Shopify може да ти помогне в това начинание.

 

Такси:

Таксите са 2.9% на транзакция + 30 цента + 2% за обикновен магазин (29$ месечна такса)

Съответно таксите могат да паднат до 2.25% + 30 цента + 0.5% при 299$ месечен абонамент.

Разбира се, не бива да забравяме факта, че имаме и ПейПал такси в зависимост от оборота ни за последните 30 дни. Така наречените Merchant Fees.

За хората, които имат US PayPal, може да се каже, че няма да плащат други такси освен месечния абонамент.

Shopify търговията също има свотите трески за дялане. Например – структурата на сайта е усложенена. www.твоясайт.ком/collections/главна-продуктова-категория/продукт

Да продаваш в Амазон

amazon-com-logo

 

 

 

+ Безплатен трафик

+ средна стойност на продажбата е по-висока от тази в eBay

+ най-много търговци с милиони оборот (спрямо продавачи в други маркетплейсове)

+ имат собствен хостинг, складови бази и автоматизации

+ има възможност за различни видове бизнес – FBA, FBM и retail arbitrage, както и Amazon Merch.

– Сравнително високи такси –  средно около 15% за продажба, ако сам изпращаш стоките си и около 30-35% в зависимост от продукта, ако използваш склад на Амазон (или така нареченото Amazon FBA).

Мега взискателни клиенти

– Клиентите често не знаят, че купуват от продавач

– Понякога Амазон изместват продавачите в много продавани листинги

– Крият мейлите на клиентите, което усложнява ремаркетинга

– Задържат средставата 14 до 21 дни

– Трябва да имаш предишен опит в Customer Service, ако искаш да успееш

Аз успях да направя над 10 000 продажби през първата си година от Амазон, но вече имах достатъчно събран опит (и каптал) от eBay.

ebay_old_logo

 

 

 

 

+ безплатен трафик

+ процента на таксите може да падне до 8% средно

+ най-лесно започване в сравнение с Амазон и онлайн магазин

+ клиентите са най-малко взискателни от 3-те платформи

+ има инструменти за автоматизация на работата, които дават нечестно предимство, пред  продавачи, които не ги използват

За разлика от собствен онлайн магазини, eBay показва стоките, като не набляга на името на продавача. Т.е. по-вероятно е да не се върнат тези клиенти.

 • Сериозна конкуренция
 • Задължително се работи с PayPal, което може да доведе до различни затруднения. Добрата новина е, че от 2020-та година договорът на eBay с PayPal изтича и ние търговците, ще можем да използваме още един Payment processor.

Кандидатствай за eBay обучение – сега!

Заключение:

 

Няма правило, което да казва от къде трябва да започне животът на един онлайн предприемач.

Практиката показва обаче, че има по-лесни и по-трудни начини. Не е невъзможно да се започне от собствен сайт, но грижите по него са в пъти по-големи (и по-скъпи) от търговия в създаден маркетплейс.

Съответно възвращаемостта или ROI(Return On Investment), както често я наричат в англоговорящите държави – изобщо не е гарантирана.

Моят съвет към хората, които тепърва сега стартират и започват би бил, да направят това, с което се чувстват най-комфортно. Макар да има готов трафик в Amazon и eBay, все пак има доста задачи и процеси, които трябва да се усвоят.

Кандидатствай за eBay обучение – сега!

 

Facebook Comments

1 comments On Защо да стартирам онлайн бизнес с eBay?

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer

Sliding Sidebar