Топ 10 причини за слаб трафик и малко продажби в eBay

… или как да му угодим на Cassini, да се смили над нашите листинги

low-sales

Качваш листинги, сваляш други, пробваш с различни предмети, доставчици и ниши. Понякога продажбите просто не вървят. Колкото и да се опитваш, сякаш eBay ни обръща гръб и изобщо не вижда усилията, които се полагаш. А толкова се стараеш! Изглежда сякаш „няма логика, всичко правя както трябва“. Ако някога си се изпитвал това чувство в себе си, следващите редове са за теб.

Cassini, известен до 2012-та година като Best Match алгоритъма, използва 70 критерия по които оценява на кое място да класира обявите ни. Предполагам вече знаеш, че 80% от продажбите се случват в първите три резултата излезнали по съответните ключови думи.  

 Причина №1 – Продажба само на “Best Sellers”

best-sellers

Това е топ причината за ниски продажби. Вероятно си чувал, че е добре да се продават „Best Selling” предмети от Amazon. Проблемът е там, че това вече го знаят толкова много хора – включително филипинци, тайландци, германци, американци, че реално рядко можеш да продаваш тези предмети. По-добра стратегия е да се продават предмети, които нямат такова огромно количество продажби, но пък за сметка на това имат добра надценка. Винаги можем да се разровим за такива назад в страниците на Амазон. А защо пък не и Wayfair ? Изборът на правилните за продажба продукти е от изключително значение и той зависи от състоянието на акаунта.

 

Причина №2 – Неадекватна цена

value

             В маркетплейсовете цената е определяща за много от купувачите. eBay не прави изключение. Ако има 10 човека пред теб, макар с 3 цента по-ниска цена, все още клиентът има голяма вероятност да избере конкурент. Когато създадете един листинг, вижте на кое място излизате по ключови думи. Добре е да не сте в акаунта си, за по-точни резултати.

 Цената да отговря на представата на клиента за стойността на продукта. Нещо повече, накарай го да вярва, че продуктът е толкова евтин, че направо го краде, а не го купува.

 

Причина №3 – Бавен handling time

 

                В буквален превод от английски означава „време за обработка на поръчката“. Този таймер спира да тече, когато сложиш тракинга на клиента. Измерва се от времето на покупката, като смята същия бизнес ден. Ако имаш поръчка във вторник например, тракинг трябва да бъде сложен до края на четвъртък, при 3 дни handling time.  В този ред на мисли, ако някой пред теб продава с 2 дни handling time, а вие сте 4, Cassini ще го класира по-добре неговия листинг. Имайте предвид, че през national holidays и през уикендите handling time-a не се отчита.

 

Причина №4 – Бавен шипинг тайм

 

            Cassini винаги класира обявите, които са по-изгодни за Бавен шипинг клиентите по-нагоре. Ако продаваш Amazon prime продукти, спокойно можеш да сложиш шипинга на 3 дни. Обикновено са там след 2 дни за US пазара и често по-бързо за UK. За продуктите от Walmart и Sears обаче, нещата не стоят по този начин. За тях трябва да се използва по-дълъг период, защото обикновено пристигат след 4 и повече дни. Отново, шипинга трябва да е заложен така, че да отговаря на представите на клиентите за това. Може да използвате повече от една шипинг полица за целта.

 

Причина №5 – Лоши листинги

 

        Нищо не продава по-зле от лошите листинги. Разтеглени

hi-low-resпикселизирани картинки, шарени текстове. Направи листингите си да изглеждат професионално. Те трябва да вдъхват доверие на клиента, за да знае, че е на правилното място (и не, не правя реклама на известна Кауфланд). Търси снимки в интернет. Не използвай снимки, които представят предмета като евтин и/или некачествен. За да ранкнеш предмета си добре, попълни item specifics и сложи 12 снимки с не по-малко от 1500х1500 резолюция. Добре форматиран и подбран текст е плюс за потребителите. Фонт Verdana с размер 11 е доказано най-лесно възприеман от потребителите.

 

Причина №6 – Лоши заглавия

     Няма как да се направи продажба, ако заглавието не е подбрано правилно. Лошия избор на ключови думи носи слаб или никакъв трафик и малко продажби. Например, ако продаваш

„Espresso Machine Programmable Coffee Maker 6 cup white cappuccino”  или DeLonghi Magnifica S Ecam 22.110.sb – 1250 W  – 15 Bar Free Shipping New”

Koe ще донесе повече трафик според теб? Вероятно вече знаеш, че ще е първото заглавие. Ключови думи като “free shipping” и “new” не носят трафик. Основните ти ключови думи и словосъчетания са в началото. Използвай ги мъдро.

Причина №7 – Лоши статистики

Detailed Seller Level eBay
       DSR (Detailed Seller Ratings). Статистиките са изключителна важен показател за цялостното здраве на акаунта. Повече информация за тях може да се намери тук:

Тук

а твоя акаунт можеш да ги видиш чрез този линк

Старай се да бъдеш top-rated seller. Тук хората, които продават в UK се усмихват доволно, защото там всички са top-rated.

В друга статия ще обясня в детайли какво означава точно “transaction defect rate” и колко трябва да бъде. Late shipment rate. Return Rate. За момента гледайте да имате над 90% тракинги и по-малко от 0.3% дефекти.

Причина №8 – Негативни фийдбеци

 

  negative-feedback  След ъпдейта на eBay от февруари 2016-та година, негативните фийдбеци нямат пряко влияние върху трафика на акаунта. С ръка на сърцето мога да заявя, че това ме накара да се почувствам добре. През Декември 2015-та получих 2 негатива, които почти убиха продажбите на акаунта през Януари. 

Въпреки, че не спират търговията, трябва да имаме предвид, че клиентите следят рейта на продавача. Колкото е по-скъп един предмет, толкова повече гледат дали могат да му имат доверие. Оставяй позитивни фийдбеци на клиентите си, за да показваш добро отношение още в началото на транзакцията. Бъди проактивен, а не пропасивен. В случай на забавяне пиши, преди те да ти изпратят гневно съобщение. Така клиентите ще ти благодарят. Винаги изполирай емоциите си и бъдете професионалист в отговорите си. Все пак клиентът, „винаги е прав“, нали?

 

Причина №9 – Отворени кейсове

 

        Ретърните и кейсовете в ebay са под общото име „cases”. Ако имаш такива гледай да ги затваряш възможно най-бързо. Колкото повече кейсове и ретърните имаш, толкова по-малко трафик получаваш. За евтини предмети не си струва да чакаш връщане и т.н., просто ги затвори с рефънд и всички ще бъдат щастливи. Не се притеснявай за загубата. Тя ще се покрие от следващите продажби.

 

Причина №10 – Бавно отговаряне на съобщения

 

       Ако отговаряш на съобщения в рамките на 24 часа Cassini ще те класира по-напред в резултатите. И обратно, ако отговаряш над 24 часа, ще правиш по-малко продажби. Това важи и за кейсовете и ретърните. Съобщенията често са толкова прости, че не бива да се оставят „за утре“ или по-нататъшен период. Колкото по-добра комуникация имаш с клиентите, толкова по-доволни ще бъдат те. Дори ако не знаеш какво да отговориш им благодари за съобщението и ги успокой, че случаят е предаден на „отдел логистика“ (примерно) и ще бъде върнат отговор възможно най-скоро. Така често, клиентът ще е сигурен, че някой все пак е видял неговия проблем и вероятно вече работи по него.

 

Да, много фактори оказват влиание на продажбите ни и  трябва да се следят, когато се продава в eBay. 17 000 продажби, които направих с екипа си за последните 10 месеца ме начуиха, че свободата не е безплатна. Да можеш да работиш, докато пътуваш, да посещаваш нови места, да нямаш работно време, да избираш с кого да партнираш и как, възможността да се продаваш на чужди пазари с минимална първоначлна инвестиция, да наемаш и обучаваш, да създадеш екип и бизнес пред очите си, да сбъднеш мечтите си. Не казвам, че е лесно. Казвам само, че си струва! Пътят към големите продажби е пътешествие, а не крайна спирка. За това, затегни колана, запретни ръкавите, усмихни се и се наслади на пътуването…

Ако статията ти е харесала, заповядай в нашата група във фейсбук –  The eCommerce Masters, където ще публикуваме полезни материали за световната търговия чрез платформите на eBay, Amazon и Shopify.

Facebook Comments

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer

Sliding Sidebar