Как да си поставям цели, които работят за мен?

…или как да избера по кой път да поема в изобилието от възможности 

С чакането по границите настроението беше на ниво. Особено след 3-тото ни кафе и RedBull

Миналата нова година с Велизар Величков и компания бяхме във Виена.

 

 

Пътувахме повече от 10 часа, за да стигнем до там. В хотелските стаи играехме на познай филма с жестове. Беше забавно, настроението беше приповдигнато. Както често се случва, бизнесът не излизаше от главата ми.

Тогава излезнахме с Велизар отвън, за да изпушим по една цигара. Беше -5 C, а на всичкото отгоре имаше и вятър. Никотиновият глад се оказа по-силен от студа. Попитах Велизар, как той би подходил с постигането на тогавашната ми цел. Както винаги прям и отзивчив, той започна:

Много просто, само трябва да разбиеш целта на съставни части – Беше прав. Tрябваше да я разбия. Но не беше лесно. В следващите редове, ще ви споделя, как си поставям цели, които работят.

 

В групата the eCommerce Masters попитах „Какви са вашите цели в eCommerce?”. Имаше доста отговори. Някои от тях бяха по-ясни, а други леко замъглени. В края на поста обещах да отговоря какво мисля аз, за поставянето на цели и това е причината да напиша тази статия, в която искам да споделя добри практики по темата.

 

Преди да продължа нататък смятам за необходимо, да дам един цитат от авторът на „Най-великият търговец на света“.

quote-1

 

Сякаш винаги сме го знаели. Ако всеки ден работим по определен план, който ни води към нашите цели…

…aко всеки ден имаме малки победи напред към целта, то крайният резултат е неизбежен.

Впрочем, така се случва и с провалите. Те не са събитие, което се случва внезапно. По пътя има множество сигнали, които ни показват, дали имаме ежедневни победи или загуби.

Нека оставим теорията за момент настрана и да се фокусираме върху практическата част на целите и задачите.

Мнозинството от отговорите в зададения въпрос от the eCommerce Masters групата бяха, че искат да започнат FBA (Fulfilment by Amazon). Какво означава това? Тук малко или много има гадаене от моята страна, тъй като не познавам лично 100% от хората участвали в анкетата. Въпреки това, познавайки човешката природа и регионалните ни особености, имам добра представа какво е желанието на анкетираните.

Всички искаме да печелим максимално много пари и да работим минимално количество време, нали така? Истината е, че за всеки от нас има различно отношение към доходите и съответно има различна визия за желаната си месечна печалба. Един студент, би бил щастлив с $600-800 печалба на месец. Един несемеен млад мъж, би бил щастлив с $2000-3000, а средностатистическото семейство в страната с доход между $5000 и 10 000 месечно повече от щастливи (особено, ако не пребивават в София). Добрата новина е, че има от всичко за всички. Всеки може да получи толкова, колкото желае.
Нека разгледаме една примерна цел: $10 000 на месец печалба.

Би било грешно, ако кажем „искам да печеля повече от сега“. Основното правило в бизнеса е, че „не можеш да управляваш нещо, ако не можеш да го измериш“. И е така. Как ще знаеш, дали действията имат резултат, ако не измерваш прогреса си?

Искам да печеля $10 000 на месец печалба“. Доста по-добре. Имаме дефинирана цел. Но нямаме ограничение за времето, в което трябва да се случи.

Искам да печеля $ 10 000 на месец печалба до края Юни“. Чудесно! В момента на писане на статията е 12-ти Декември. До края на Юни има точно 6 месеца, в които трябва да се реализира целта.

Добре, обаче в момента реално, ние сме в една дупка и сме изправени пред огромна планина, която трябва да изкачим. За да постигнем целта си, трябва да я разбием на по-малки цели. Изкачването ще отнеме 180 дни! Всеки ден трябва да знаем, накъде вървим, колко вървим, колко спим, кога ядем и през колко време почиваме.

Да поразмишляваме:
Ок, $10 000 на месец. 30 дни имаме в месеца. Средно $333 печалба дневно.
Какво означава това? Нека погледнем, колко печелим средно от продажба на ден? За примера – $3 на продажба. Колко продажби правя в момента на ден? 10 ? Това са $30 печалба на ден. Трябва да я вдигна с 10 пъти, за да станат 100 продажби със средно $3 печалба дневно. Това прави близо $300 на ден. Как да стане?

Тук вече можем да си говорим за различните стратегии за продажби, аутсорсинг и автоматизация на бизнеса. Всеки акаунт и случай са индивидуални. Докато някои хора искат да постигнат тази цел за 90 дни, други са щастливи да го направят за 360 дни. Едни хора имат оборотни средства, други нямат – съответно трябва да съобразят желанията – с възможностите си.

Всъщност стигаме до един добре известен модел, за постигане на цели, който вярвам, че повечето от нас знаем – SMART целите. Има различни преводи на всяка една от думите и буквите, но без да изпадаме в подробности ще поясня.

smart

Накратко – за да постигнем една цел, тя трябва да бъде:

Специфична  – Казваме 10 000 ДОЛАРА, а не повече или по-малко.

Измерима – Ако не е специфична и измерима, няма как да измерим. Ако искаме да имаме повече свободно време, то колко е това повече? Колко иамме сега и колко искаме да имаме в деня Х ?
Постижима – ако по време на залагане на целта правим $100 на месец, никога не сме правили $1000, е трудно постижимо, да направим $10 000 за кратко време. Добър вариант е, ако правим малки печалби, да си поставим и по-малки цели. Така ще се мотивираме от успехите, които постигаме. При всички положения ни трябват знанието, средата и ресурсите, за да я постигнем.

Релевантна – aко не е свързана с нашата сфера на дейност и влияние, шансът за постигането се намалява в пъти. Например – искам Пешо да печели $10 000 на месец. Макар да обичаме Пешо и да ни е добър приятел, да искаме най-доброто за него, не само можем да му влиаем за успеха, но не можем да го изискваме от него.
Ограничена по време – Времето трябва да е толкова ограничено, че в момента, в който станем от листа да имаме вече конкретни стъпки, които да изпълняваме дневно. Не някога. Имаме 7 дни в семицата и никой ден от тях, не е „някой ден“. Днес е Понеделник. Какво ще започна да правя още днес и ще продължа от утре, за да го постигна.

Всичко е въпрос на навици – завърши разговорът ни с Велизар. И продължи – ежедневни, малки крачки към целта. Всичко може да се постигне с правилно планиране, изпълнение и среда.

Ако и ти искаш да бъдеш част от среда на предприемачи, в която да обменяме идеи – заповядай в нашия Mastermind – The Sect of Success.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer

Sliding Sidebar