5 грешки, които да избегнеш с листингите си

Едно от първите неща, които научих за eBay беше, че колкото повече предмети качваш, толкова повече продажби правиш. Е, не точно. Разбира се, има значение какво и колко качваш. След разговорите си с множество селъри някои от най-често срещаните грешки на новите търговци са:

1) Не разделят процеса на търсене от процеса на качване

В разговорите си с доста от продавачите, те споделят една и съща драма, “качването ми отнема 30-50 минути с намирането на добър предмет“. Да вземем за пример боядисването на яйца за Великден  – има ли  някой, който да вари яйцата едно по едно и да ги боядисва едно по едно, а след това да ги слага в купата всяко по отделно? Вероятно ще има и такъв човек, но дали това е ефективно? Колко по-лесно е, да сварим 30 яйца, а след като са готови, да боядисаме 30 яйца и накрая да украсим и подредим 30 яйца.

Мозъкът ни е чудесен изпълнител, особено когато му зададем конкретна задача, която да решава. Например задачата, намери 5 листинга, между $30 и $60 долара, които да можем да продаваме с 10% печалба в eBay е добър подход. Ясна и конкретна цел.

 

2) Отделят твърде много време за качване на предмети

Да, критично важно е листингът да бъде оформен добре, стига това да не ви пониква брада, докато се качат един или два предмета. Добри снимки, описателни заглавия, хубав HTML – всичко това има смисъл, стига да се прави ефективно. Правилото на Парето в случая би звучало така “Как с 20% от усилията си, да постигна 80% резултати?“. Ето го и моят отговор, спрямо ограниченото ми разбиране “Качвай бързо!“. Всеки листинг, който отнема повече от 10 минути за качване,по-често е загуба отколкото печалба. Практиката показва, че колкото и да се стараем да оформим обявата ни да изглежда добре, никога няма гаранция дали всъщност ще се продава.

3) Не отделят никакво време за качване

Често съветвам продавачи, да качват нови стоки, за да пораздвижат магазина си. И често получавам от другата страна “Ник, ти не разбираш! Аз съм мъж на 40г/жена/дете/студент/ходя на работа/имам деца/моят партньор…”. Да така е 🙂 , само този човек е в това положение, а на всички останали всичко им е наред. Всеки има трудности. Или имаш резултати или имаш оправдания.

4) Не си разпределят добре времето

 

“Ако гониш два заека едновременно, няма да хванеш нито един от тях” – Gary Keller

Ето какво ми се е случвало, когато съм изморен или недоспал. Добре, сядам да правя поръчките. Правя 2 поръчки, това сега, на загуба ли съм го продал? Вади се калкулатора или excel таблицата. Ей, погледни, как така е станало, цената му се е сменила – 40 цента съм назад сега. Нека го променя във Web Seller Guru. Влиза във WSG, я, един предмет не е вързан – нека го вържа и него, обаче сега от къде го купувам този стол от Walmart или oт Amazon? Сега ще го намеря….
… и така след 40 минути има направени 2 поръчки. Качени 0 тракинга, вързани 2 предмета. Защото сме се пуснали по течението и сме “работили по акаунта”, вместо да свършим точно и конкретно тази задача. Разпозна ли се някой? Ако да, може би трябва да прочете книгата The One Thing или да изгледа курса Get Things Done (GTD) в Youtube.

 

5) Не си преглежда качените предмети – никога.

Така както си мием зъбите всяка вечер и всяка сутрин, така и акаунта трябва да се преглежда редовно за предмети, които не се продават или са без наличност. В Класическия Български Дропшишър се забавляваме, като четем, че е качил 100

колко време качваш листинги?
[mailerlite_form form_id=1]
листинга, 50 са OOS (Out Of Stock) и после пита в групите “Защо нямам продажби?”.

 

За това в The eCommerce Masters  питаме:

“Колко време на ден отделяш за качване на листинги?” 

Facebook Comments

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer

Sliding Sidebar