Какво ще се случи с онлайн търговията след 5 години?

или за какво ще си говорим през 2022-ра година

Бъдещето на онлайн търговията
Бъдещето на онлайн търговията

Навярно много търговци вече си задават този въпрос. За да разберем какво ще се случи, нека за миг погнеднем назад.

Вече сме 2017-та година. Живеем в бъдещето. Да, много хора от поколението на бейби бумърите (родени между 1948-ма и 1965-та) остават малко разочаровани, че все още нямаме летящи коли, както са им обещавали като деца и юнуши в началото на 70-те години. Въпреки това, технологиите се развиват със светкавична скорост, тъй като в момента живеят най-много иженери (в това число и програмисти) на глава от населението отколкото някога човечеството е имало. В началото на 90-те години интернетът набира популярност. Тогава много хора си мислят, че е The Internet е временно явление и като всеки тренд, просто ще дойде и ще отмине. Няколко години по-късно, вече става ясно, че интернет е тук, за да остане. Да погледнем как се разви онлайн търговията от прохождането си до нейната зрялост.


 

През 1994-та Amazon стартира с Jeff Bezos, като сайт за книги. Няколко месеца по-късно стартира и eBay – по това време с името auctionweb.com.

През 1998-ма година се създава компания с името “Confinity”.

Нека позная. Не ви говори нищо? На мен също не ми говореше, в следващите няколко реда ще разбереш коя всъщност е компанията и със сигурност я знаеш.

През 1999-та същата компания създава услуга за трансфер на пари онлайн, като през тази година е купена от X.com, а услугата е кръстена с познатото ни днес име –  “PayPal”.

Aзия не спи. Джак Ма и още 17 фаундъри създават AliBaba Group през 1999-та. За ръста на онлайн търговията в Китай, ще спомена малко по-надолу.

Alibaba Group

Що се отнася до България тук първите онлайн магазини стартират около 2000-та година – Store.bg, Get.bg. Интересна статистика е, че средната печалба на книга продадена от Store.bg е 1лв., за книга с цена от 10лв.

Get.bg

Eто как изглежда Get.bg точно 15 години по-рано, през февруари 2002-ра година. Забележете какво пише „Проверевете списъка с градове, които обслужваме“. Олд скуул.

Amazon

Ето как изглежда Амазон по същото време за сравнение:

През 2002-ра година eBay придобива PayPal за $1.5 милиарда долара.

През 2003-та година, Амазон за пръв път от 8 годишната си история показва печалба.

В България в края на 2006-та година стартира laptop.bg – един от най-успешните магазини за техника. Съвсем логично е, че стартират точно с това, а не с хранителни стоки.

Ето една статистика, която обяснява защо всъщност изборът им на ниша е добър:

sadad

Бизнес моделът им включва хибридна схема между класичска търговия на дребно и собствен внос за по-евтините неща. Това, с което печелят аудиторията и до днес е качественото съдържание, подробни ревюта и добра маркетинг стратегия. На мен лично ми допада, че диференцират продуктите си от други търговци, като добавят повече RAM, SSD или подарък и създават усещането за „уникалност“ на стоките си.

Да се върнем обратно на нашето пътешествие през времето.

През 2007-ма година започва разработката на Magento – eCommerce платформа за бързо стартиране на собствени онлайн магазини. EBay първоначално купува 49% от платформата, а през 2011-та година придобива 100% от нея. В момента около 30% от всички онлайн магазини в света използват Magento, което го прави най-предпочитания метод за създаване на магазин.

Платформите за онлайн търговия бързо навлизат и вече създаването на собствен магазин изисква повече решение и малко време, отколкото огромна инвестиция, както преди. Ето как се развива oнлайн търговията в САЩ, спрямо тази в Китай:

afsf

И за да бъде малко по-ясно, защо САЩ изостава, погледни графиката отдолу:

afds

За 5 години, онлайн потребителите в Китай се покачват с 3.5 пъти!

Заключение:

На базата на извадените графики, онлайн търговията продължава да ръсте и след 5 години ще бъде с няколко пъти по-голям обем, отколкото днес. Това със себе си носи и риск, малките търговци да не могат да смогнат на темпото на големите и да се откажат, ако не успеят да изградят бързо система и екип, които да работят добре печелившо. Както казва Ezra Firestone

 “В крайна сметка всичко се свежда до това, да представиш продукта си на максимално голяма аудитория по печеливш начин”.

В следващите години все повече ще намалява eCommerce-a и ще се увеличава mCommerce-а, тъй като всеки от нас си поглежда телефона средно 100 пъти на ден. В Китай в момента вече има недостиг на луксозни стоки, като през 2020-та година се очаква те да бъдат най-големите потребители на такива.

Все повече ще навлизат чат-ботове, които ще ни помагат в пред- продажбения процес и последващия customer service-a, а чрез анализ на Big Data, ще се предлагат все повече стоки на нашите потребители, преди те да са решили, че им трябват.

 

Какво според теб ще се случи с онлайн търговията в следващите години?

Ще изядат ли големите продавачи по-малките? Ще успее ли Walmart най-после да се противопостави на Амазон?

Остави e-mailа си във формата по-долу, за да получаваш всички статии и още благинки директно на пощата си.

Какво ще се случи с онлайн търговията в следващите години според теб-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments

1 comments On Какво ще се случи с онлайн търговията след 5 години?

 • Georgi Zlatanov

  Здравей Ники.
  Много ми харесват статиите ти. Аз съм Търговски мениджър във фирма производител на рекламни материали, и търся, вербувам и разработвам B2B клиенти от Европа. Част от работата ми се припокрива като стратегия с постовете ти, но за много неща не съм и подозирал.
  Ще се радвам да получавам статии, както и да комуникираме понякога.
  Поздрави,
  Жоро

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer

Sliding Sidebar