Навиците са въпрос на решение. Решение за постоянство, за развитие, за успех…Решението е твое.

 

Един от най-ефективните начини да подобрим живота си е да изградим правилните навици. Те, именно, ни водят към живота, за който мечтаем. Но дали имаме волята да ги изградим?! Всички се сблъскаваме със съпротивата на нашия ум и тяло да ги придобием. Това е така, защото мозъкът винаги търси най-ефективния начин да пести енергия и е по-лесно да прави това, което е свикнал или най-лесното…нищо.

С изграждането на добри навици ние започваме да контролираме ума си, а не той нас. Когато нямаме изградена рутина, умът ни често, например, ни подвежда по средата на работата да си проверим пощата, да звъннем по телефона, да кажем нещо на колегата до нас и прочие – все неща, които единствено отразяват желанието на ума да странства, а не да бъде фокусиран. Така работата често остава несвършена, а чувството ни за вина се увеличава. Изграждането на система от навици ни помага да сложим юздите на ума си и да го управляваме както ние преценим. Именно така, осъществяваме напълно своите задачи и цели.

2016-02-11-1455179111-1742870-2a

Наполеон Хил, споделя: „Един на всеки хиляда човека прави редовно равносметка на своите навици. Повечето хора живеят с едни и същи навици до края на живота си, без да се замислят, че точно тези навици са причината за техните резултати. Да продължаваме да правим същите неща и да очакваме различни резултати е едно от най-големите заблуждения, които можем да си причиним. Навикът да се носим по течението ни превръща от мислещи хора в маса, която е зависима от обстоятелствата.”

Успешните хора са такива, защото целенасочено работят върху придобиването на конкретни навици. Вярвам, че ще ти бъдат любопитни, затова ето и някой от тях:

Марк Зукърбърг, по модел на Стийв Джобс, е изградил навик да облича едни и същи тениски всяка сутрин с цел изцяло да минимизира взимането на несъществени решения. Капацитетът ни за взимане на решения е ограничен ресурс. Колкото повече решения взимаме, толкова намалява капацитетът ни да взимаме добри и бързи решения. Какво да ям за закуска, какво да облека за работа, кой път да избера до офиса, с коя задача да започна, кога да отговоря на имейлите си, кога да обядвам, какво да обядвам, кога да спортувам и прочие са несъществени решения, които хора като Марк Зукърбърг са решили предварително веднъж вместо да решават всеки ден. Така са си изградили навик, които им помага да имат увеличен капацитет за взимане на по-добри решения, повече енергия и осъзнатост в настоящия момент.

Барак Обама тренира по 45 минути, 6 дни в седмицата, веднага след като се събуди. „Останалата част от деня ми ще бъде продуктивна ако отделя време за спорт“ е неговото вярване и не позволява почти на никого и нищо да отмени този изграден навик.

Опра Уинфри пък е известна с навика си да медитира по 20 минути всеки ден. Тя е направила тази дейност неразривно обвързана с ежедневната й рутина и споделя, че това е нещото, което й е помогнало да преодолее стреса, неудовлетворението и препядствията, които е имала в живота си.

download

При изучаване и анализ на навиците на успешните хора са изкристализирали няколко основни положения при изграждане на тяхната комбинация от навици, или с други думи – техния характер, а именно:

 1. Ценят собственото си и чуждото време.
 2. Излизат извън зоната си на комфорт. Знаят, че израстването се постига точно тогава.
 3. Поставят си и преследват конкретни цели, т.е. мечтите им имат краен срок.
 4. Фокусират се върху малки, но постоянни подобрения, защото качествените промени идват от количествени натрупвания.
 5. Гледат позитивно на живота, независимо от ситуацията.
 6. Приемат загубите смирено, защото знаят, че това е в реда на нещата и не губят време в самосъжаление, а търсят начин да се справят със ситуацията.
 7. Кръгът им се състои от победители. В челната област на главата има рефлекторни неврони, които водят до несъзнателно повтаряне на действията, които виждаме всеки ден. Затова не само книгите и знанията, които получават са за победители, а и техния личен клуб.
 8. Не чакат перфектния момент, а го създават. Ричард Брансън казва: „Ако някой ти предложи невероятна възможност и не си сигурен дали можеш да я реализираш, кажи „да“, а после се научи как да го направиш.“
 9. Самоусъвършенстват се непрекъснато, защото знаят, че образованието е постоянен процес.
 10. Помагат на другите и се учат от тях. Успехът се постига по-лесно чрез обединяване на сили, знания, идеи…така не е необходимо да разбираш от всичко, нали?!
 11. Имат куража да кажат “!”.

А сега е твой ред. Сподели ни кои са твоите навици за успех?

#SectOfSuccess

Кои са твоите навици за успех- (1)

 

Facebook Comments

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer

Sliding Sidebar