Какво научих за онлайн търговията от Джеф Безос, създател на Amazon.com

download1Джеф Безос, създател и изпълнителен директор на Амазон притежава нетна стойност от близо 57 милиарда долара. Днес неговият “Магазин За Всичко” продава стоки за над  $100 милиарда годишно. Не знаеш как се е случило всичко? Чети надолу.


Ние хората, често си мислим, че животът на другите, които вече са на върха е резултат от лесен живот и късмет. Всички го правим , включително аз дълги годни съм смятал това за истина. Днес ще ти разкажа изторията за живота на Джеф Безос – създателят на Амазон, която ще разбие представата ти за битието на най-успешните хора.

Роден на 12-ти Януари 1964та година на едва на една годинка, young-jeff-bezosбаща му напуска семейството. Три години по-късно, майка му се омъжва повторно за кубински имигрант с името Майк Безос. Малкият Джеф изобщо не предполага, че всъщност не живее с биологичния си баща, а когато разбира това години по-късно той споделя:

„Приемам Майк като мой истиниски баща. Мисля за билогичният си баща, само когато ходя на лекар и попълвам бланката“

Когато става на 12 (през 1976-та), за него Julie Ray пише  в кни81cpSV+tRVLгата “ Turning On Bright Minds: A Parent Looks at Gifted Education in Texas” , като го описва като „приятелски настроен, но сериозен“ и „не особено
надарен в лидерството
“.

 

 

 

 

През лятото в тинейджърските си години, той е работил в Mc’Donalds…

… и го е мразел… Впрочем, всеки от нас би го мразил.

Повечето хора сме много, много емоционални същества и макар да сме на върха на хранителната верига, ние често мислим само няколко мига напред. Еволюцията ни е накарала да търсим награда във всичко, което правим веднага, което често не е добра идея. Точно това отличава Джеф от повечето хора. Той винаги гледа в дългосрочен план. Това е отличителният белег, който го прави визионер. Е, понякога гледа и краткосрочно. Малко по-надолу, ще разбереш кога.
След като завършва университетът в Принстън през 1986-та, Безос е работил на Wall Street, за международна търговска компания наречена Fitel, а по-късно работи за професор за David Shaw, в D.E. Shaw & Co..

Безос успява да стане млад вицепрезидент и през 1990-та се запознава с жена си, която по това време му е секретарка. Той описва пред Wired пефектната жена за него по следния начин:

„В действителност, аз търсех находчива жена. Никой не разбираше, какво точно имах предвид. Когато пояснявах – „Искам жена, която да може да ме изкара от затвор в третия свят“ – всички бяха „ха-ха-ха. Животът според мен е твърде кратък, за да го прекарвам с хора, които не са изобретателни“.

През 1993-та той се жени за нея, а в момента имат четири деца и са все още заедно.jeff-and-mackenzie-bezos

Същата година, той напуска D.E. Shaw, за да направи онлайн магазин за книги с познатото ни име Amazon.com. Самият Дейвид Шоу, собственик на компанията, за която е работил го разубеждава, да не напуска. Но Безос не може да преживее факта, че Интернет расте с 2400% годишно и заявява:

По-добре да опитам и да се проваля, отколкото никога да не опитам“.

Абсолютен героизъм от негова страна, да напусне добре платената си работа и да се впусне в надпревара с най-големите имена в индустрията.
По това време, той все още си мисли, че ще има магазин за книги.

Прави проучване на топ 20-те продукта, които могат потенциално да бъдат продавани през Интернет. Решава да пробва с книги, тъй като са с ниска цена, универсално потребление, не се чупят и са леки.

По това време, той все още си мисли, че ще има магазин за книги, но това се оказва само началото…

На 5-ти Юли, 1994-та година, на 30-годишна възраст Jeff Bezos стартира Amazon.com, като преди да старитра кани 300 приятели да тестват сайта.

Стартиращият капитал от Амазон е дошъл предимно от родителите му, които са инвестирали голям дял от техните спеставяния. Много смело решение от тяхна страна, като се има предвид първия въпрос на баща му: „Какво е интернет“ ? Очевидно родителите му, не са залагали на бизнес модела или на концепцията му, а на самия него.

„Предупредих ги, че има 70% шанс да изгубят цялата си инвестиция, от няколко стотин хиляди долара, но те въпреки това го направиха“.

През 1997-ма година, Amazon.com става публична компания, което означава, че всеки може да придобие нейни акции на борсата. Първоначално цените им се увеличават ежедневно….

… докато не падат катастрофално надолу. Анализаторите започнали да наричат гиганта тогава “Amazon.bomb”.
Амазон оцелял поради две причини – потребителтие продължили да идват, а от своя страна Джеф винаги обещавал на акционерите си печалба в дългоскочен план .

Като говорим за катастрофа, стигаме до 2003-та година, когато той crashедва не загива в авио катастрофа с хеликоптер. Джеф споделя мислите си тогава: „Какъв глупав начин да умреш“.

 

 

 

На няколко пъти през годините, акциите на Амазон спадат и някои от големите медии в САЩ пишат, „време е Джеф Безос да слезне от трона на Амазон и да даде управлението на някой, който действително разбира от търговия. Макар и да не иска да признае, Амазон е поредният онлайн магазин, а не технологична компания, както той твърди.“

 

Джеф, не само не се отказва, а натиска газта още повече. Фокусиран върху дългосрочен растеж, той продължава да набира нови доставчици и да държи ниски цени.

1 2

След няколкото сътресения, всичко тръгва нагоре за него.

През следващите години придобива няколко компании, включително Washington Post, Zappos, Blue Origin. Създава редица услуги и продукти като Amazon Video on Demand, Fire TV, Amazon Web Services, Kindle, Amazon Payments, App Store за Android устройства, Amazon Handmade…

Всичко изглежда прекрасно, но дали е такова?

Джеф Безос прави много грешки, но се учи от тях. Някои от по-известните му провали са:

Сайт за запазване на хотели – Amazon Desitnations.

3

Първият им смартфон, Fire Phone.

4

При загубата от стотици милиони долари след Fire Phone, Джеф споделя:

„Ако мислите, че това е голям провал, със сигурност сте в грешка. В момента ние работим върху доста по-големи провали. И не се майтапя! Някои от тях ще накарат Fire Phone да изглежда като дребна работа!“

 

Ето какво казва той за бизнеса и неуспехите:

„Ако решиш, да правиш само нещата, които знаеш, че ще проработят, оставяш хвърляш много възможности на вятъра“

„Когато компанията расте, размерът на грешките също се покачва. Ако не се покачва, значи не иновираш достатъчно бързо!“

“Ако знаех, че ще се проваля нямаше да съжалявам, но едно нещо щях да съжалявам – да не се опитам“.

„Животът е твърде кратък, за да излизаш с хора, които не са изобретателни“

“Експериментирай постоянно!”.

Остави мейла си във формата отдолу, за да получаваш последните стаии и още благинки на него.

Facebook Comments

3 comments On Какво научих за онлайн търговията от Джеф Безос, създател на Amazon.com

 • Slavena Dimitrova

  Много мотивиращо.
  Благодаря!

 • Разбира се да не пропускаме следните факти:

  Дедо му е един от най-големите земевладелци в неговия си щат там който беше, съдия ли, главен прокурор ли на щата.
  Баща му – уж бедния кубински емигрант – инженер в авиоиндустрията.
  Учил е в частни училища и на 6-7-8-10 г е имал достъп до комютри много преди хората да са чували масово думата.
  Гаража в който е почнал бизнеса е към собствената му къща за няколко милиона, която си е купил с парите от предната му работа.

  • Данаил Миндов

   Така е, не всички имат равен старт в живота. Но и не всички които получават възможност я използват и реализират. Така че успехите на даден човек не трябва да се умаловажават , защото разбираш ли бил имал възможности и ги е осребрил ( бъди сигурен на висока цена).
   Поздрави Данаил Миндов

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer

Sliding Sidebar