7 неща, които ми се искаше да знам преди да стартирам собствен бизнес [7 мин]

EntrepreneurЧесто предприемачеството и бизеса се представят в една лъскава опаковка, която показва само скъпите почивки, луксозните автомобили и вили. Някак си, 12 часовите работни дни, работата през уикенда, трудните решения, неопитността и препятствията остават скрити зад кулисите. Кога последно сме видяли някой да се тагва във фейсбук от офиса в 9 часа вечерта със статус “6-ти пореден 10 часов работен ден”. 

Днес ще ти разкрия, 7 неща, които ми се искаше да някой да ми беше казал, преди да започна собствен бизнес.

1. Приготви си пари

Да, има бизнеси, които имат нужда ниска от първоначлна инвестиция и можеш да стартираш почти без пари. Това обаче в никакъв случай, не означава, че можеш да стартираш без никакви. И колкото повече имаш, толкова по-комфортно ще се чувстваш. Ryan Moran в подкаста си казва, че който е готов да губи пари възможно най-дълго, печели най-добре в дългосрочен план.  Нека вземем например emag.bg. Този онлайн магазин е на загуба от над 1 милион лева на година с всичките си реклами по телевизията, промоции и екип. Това обаче в дългосрочен план е добре за тях, тъй като успяват да отхапят най-голям пазарен дял спрямо всички нови играчи на пазара, какъвто бях и аз с първия си онлайн магазин. Как си го позволяват? Лесно. Те са част от Алегро Груп, които имат инвестиционен портфейл и портфолио от бизнеси в над 20 държави. Моето разбиране за онлайн бизнеса през 2013-та година беше, че ми трябват пари, за да стартирам, а от там нататък – бизнеса ще се самоиздържа. Пазарът ми показа, че имам нужда от капитал, за да развивам маркетинговата си стратегия, изграждам трафик, плащам заплати, за период от минимум една година преди да започне да се самоиздържа.

maxresdefault
Мисли за бизнеса си, като един самолет. Имаш нужда от писта, за да набереш скорост и излетиш. Тази писта, включва всички разходи по създаването на бизнеса, фирмата, счетоводството и по нататъшната му поддържка, преди да достигне скоростта на „излитане“. Това, което също не знаех беше, че към всички тези разходи, трябва да добавя и моите собствени разходи за живот. Естествено, не живота който искам, а живота, който ще ми позволи да постигна целта си. Свити разходи – по-малко излизане, по-скромни подаръци, по-евтина кола и по-евтина квартира. Все неща, от които малцина са готови да се откажат, за да постигнат по-висша цел. Но животът е такъв. Всяко нещо си има цена. И това е цената, за да си предприемач на фулл тайм, да управляваш времето и парите си. Не е за всеки.

Какво да правиш: Започни да изграждаш бизнеса си, докато ходиш на работа. 
Вариант Б. Пресметни колко пари са ти нужни за 6 месеца (включително разходите за живот) и докато си на работа изтегли сумата, а след това си подай молбата. В най-лошия случай, след 3 до 5 месеца ще си намериш друга работа и ще изплащаш заем 12 - 18 месеца. 

2. Ще правиш неща, които не са ти приятни

workВ работата ми като IT спецалист имаше много предимства. Освен добрата заплата от почти 3000лв, имах редица бенефити – много от които не осъзнавах…  …докато не се разделих с тях. Работех в екип от позитивни млади професионалисти, разполагах с работно място на едно от най-красивите места в страната – Бизнес Парк София, банкови договорености, отстъпки в магазини, тиймбилдинги… и въпреки това, имаше нещо, което ме притесняваше всеки ден след работа. Какво ново научих днес, което мога да приложа извън офиса? Вече бях сменил няколко работни места, Siemens, HP, IBM и винаги този въпрос стоеше като фон зад всички събития от деня. Осъзнавах, че каквато и работа да започна след периода ми на начално обучение (между 2 и 8 седмици), съм взел 80-90% от знанието за тази позиция и останалите 10% се натрупват в период от години. Исках развитие. Бързо развитие. Исках като науча и приложа 2-3 нови неща, да ми се добавят към заплатата. Имах желанието, да правя само най-важните неща, а нещата, които са ясни, да ги прави някой друг. Откривах нови начини, да се върши работата по-ефективно, но корпорацията често ни задължаваше да „работим  по вече одобрения процес“ (често писан от хора, занимаващи се с друго).
След като стартирах бизнеса си, исках да правя само нещата, които имат най-голям impact. Само нещата, които водят до развитие. Смятах, че ежедневната работа задължително трябва да се делегира и в никакъв случай да не се върши. Вярвах, че ако върша работата на човек със 700лв заплата, не заслужавам да взимам повече. Естествено, не бях прав. От една страна, не може всеки ден да измисляш и тестваш нови неща, а от друга, ако не следиш дали всеки процес в бизнеса се извършва правилно, то най-вероятно не се. И за да знаеш, кое е правилно и кое – не, често трябва да се връщаш назад в позициите си и да минеш през това, което правят други хора за теб (ако вече имаш екип). Мозъкът има чудесната функция да забравя неща, които не използва.

В бизнеса, както и в живота, не може да правим само нещата, които ни харесват. Така, както трябва да си изчистим вкъщи, дори да не ни е най-приятната дейност, така трябва да правим и неприятни задачи в бизнеса. И не защото трябва, а защото ако не го правим – домът ни ще се превърне в кочина, а бизнесът – вероятно няма да просъществува дълго.

Top Gear Top Tip (феновете на Джереми ще ме разберат):  
Постави си за цел да правиш поне 30 минути дневно дейност, която ти носи растеж, но ти е неприятна. Това са 210 минути седмично, 840 минути месечно и 10 080 минути на година. В края на година ще си направил един месец плътна работа повече от другите (168 часа). 

3. Не си на заплата

Ще трябва да се примириш, че не можеш да разполагаш с парите от бизнеса си за лични нужди.

Когато бях на висока заплата харчех 20-30% за разходи, 30-50% за лични нужди, а останалите инвестирах в развитие на бизнес, курсове, консултации, книги и заплати. В момента, в който започнах да изкарвам приблизително същите 3-4к на месец от бизнеса си, аз смятах, че съм заслужил да си ги изхарча. Все пак за това работя. 1477164304484
Месеци по-късно разбрах, колко грешно е било това. Трябваше да се примиря, че макар да вадя 3-4-5 на месец, „заплатата“ ми е 1000лв и в нея трябва да се вместя, макар това да понижава досегашния ми стандарт спрямо ходенето на работа. Така мога да си осигуря повече пари за инвестиции и по-спокойно преодоляване на трудности, каквито рано или късно се появяват. Мислех си, че след като съм започнал да правя дадена сума, няма връщане назад. Все пак бях работил за 1017лв на 23г, след това за 1600лв, след това за 2000лв, след това за 2500, а накрая за 2800+ бонуси. Ето, няма логика да има връщане назад. В бизнеса не е така. Независимо дали имаш един или няколко източника на доходи.

За да не правиш моята грешка – ето моя actionable tip към теб. Увери се, че имаш средства за поне 2 години напред, преди да започнеш да харчиш повече. Например, ако можеш живееш с 500лв на месец, събери първо 6 000лв, за да си сигурен, че каквото и да стане, имаш пари за 1 година напред. Това ще ти даде спокойствието необходимо да взимаш финансови решения без да си притиснат от каквито и да е обстоятелства.

4. вероятно Ще имаш неуспешни партньорства и служители

Едно от най-големите предимства на собствения бизнес е, че можеш да избереш с колко и кои хора да работиш. Впрочем, това е и едно от най-трудни предизвикателства. В един от подкастите си, Tay Lopez споделя, че са му били нужни 18 души, за да стигне до правилния човек – управител на ресторант.  Може би имаш приятели, с които се познаваш от 8 годишен и ти се струва добра идея да работите заедно, само защото се разбирате. Може би искаш да работиш с роднини, защото им имаш доверие и можеш да им дадеш да оперират с пари спокойно. Може би искаш да работиш с приятелката си и да си делите всичко. Въпросът, върху който трябва да помислиш е – този човек има ли нужните качества, които допълват твоите, а не се припокриват?
В един момент, ще трябва да делиш не само работата си с този човек, а също и печалбите. Готов ли си, само защото се „разбирате“ ти да работиш 3 пъти повече, но да си делите печалбите по равно. Готов ли си да жертваш приятелство, в името на бизнеса си? Готов ли си да уволниш жена с дете, защото ти носи финансови загуби от разсеяността или некомпетентността си, в иметно на успеха на компанията?

Най-често правилните решения са най-трудните. Ако не си готов да се разделиш с един човек, по-добре не започвай да работиш с него. Или пък можеш да избереш връзката си с него пред собствените си нужди/бизнес.

Kакво ДА правиш, когато избираш партньор - работи с някой, който споделя същите ценности като теб, честен е спрямо теб и хората около себе си. Макар да е цяла наука, с едно изречение ще ти споделя и за служителите - накарай го да прави това, което ще прави в ежедневната си работа. CV-тата, квалификациите и разговорите няма да ти покажат какъв е човека, докато не го "пробваш". Точно както в секса, впрочем. :)

5. Не можеш да работиш отвсякъде и колкото решиш

Много е секси, когато си помисля, как изваждам лаптопа на плажа и31eb26d си работя от него, как пътувам за морето и работя докато ме возят. Как съм в Гърция на all inclusive и работя до басейна с коктейл в ръка, а в почивката си, влизам в басейна и отивам за още едно фрапе на бара. Не казвам, че не можеш да го правиш, но истината е, че няма да си толкова продуктивен, колкото на обичайното място от което работиш. Независимо дали е вкъщи в отделна стая, в офис или любимото ти квартално кафене, мозъкът ни свързва определени места, с определени дейности и когато си на друго място – липсва рутината, за да ти даде максимум фокус. За това, бъди готов, да имаш едно място на което си максимално продуктивен и бъди готов да си там 5-6 дни през седмицата по 8 часа на ден. Мит е, че за 2 часа труд на ден ще „приключиш“ и повече няма какво да правиш. Да има и такива дни, но в останалите 360 дни от годината бизнеса има нужда от 5-7 часа продуктивно време на ден. В края на краищата, се конкурираш с хора, които работят всеки ден, имат служители и софтуери за улеснение, имат опит и капитал, а често и добро IQ. Ако искаш да пробиеш – трябва или да си по-умен от тях, по-бърз или просто да работиш повече (избери 2 от 3). 99% от хората, няма да работят повече от останалите, а резултатите им ще съотвестват на работата им.

Какво да правиш: Работи от там, където вършиш най-много фокусирана работа на седмична база. Най-често това е място, което ти е удобно, тихо и спокойно. Можеш да работиш с тапи в ушите, слушайки приятни ритми по възможност без текст. 

6. Ще трябва да тестваш постоянно нови модели на работа (9 от 10 от които, неуспешни)

 

Lean-startup-image-Peter-postБизнесът се базира на успешни решения. Успешните решения идват с опит, а опитът идва с… …грешни решения. Понякога можем да намерим един успешен доставчик, канал, таргет група и да искаме да заложим всичките си яйца в тази кошинца. Звучи добре. Има печалба, има бизнес, графиките сочат „нагоре“, но определено не е като на работа. Нека бъдем честни – кое е най-трудното нещо, преди да започнем работа ? Интервюто разбира се. В частност, можем да разгледаме и 6-месечния пробен период, но след тези две основни бариери, повечето хора могат да останат на една позиция за неопределен период от време, без да придобиват нови знания, умения, квалификации. Това им носи спокойствие и така наречената „сигурност“. Пихтиестата субстаниця между ушите ни, винаги се опитва да избегне болката и прави всичко възможно, за да ни убеди, че каквото правим в момента е „ОК“ и нямаме нужда да пробваме нови неща. Практиката показва, че такова поведение, може да е печелившо в 400 000 мулти национална компания и да имаме доход сигурен до пенсия, но в бизнеса нещата се променят. Постоянно.

 

“The Only Thing That Is Constant Is Change ”

Heraclitus

Какво да правиш: Осъзнай, че в бизнеса си имаш 2 основни функции:   а) да се увериш, че върви както се очаква 
 б) Да търсиш нови начини, да умножиш приходите 
Отделяй на "Б" поне по 1 час дневно и ще се впечатлиш от резултатите. 

7. Ще работиш повече отколкото, ако ходиш на работа

Собствения бизнес означава голяма отговорност. Към себе си, към семейството си, към семействата на служителите ти. Имал съм позиции, в които съм работил по 2-3 часа на седмица и беше достатъчно. Имал съм и такива, в които съм работил по 20 часа фокусирана работа и надминаваше очакванията им.
Е, в бизнеса с под 30-35 часа изоставаш спрямо конкуренцията си. Аз живеех в заблуда, че след като съм стоял 10 часа на компютъра, съм работил поне 9 от тях. Нищо такова. Оказва се, че работя продуктивно само в 50 до 80% от времето си на компютъра (on average). Което очевидно не е 9 часа от 10 часа. Има много причини, за това да губим фокус – недоспиване, неправилно хранене, липса на трейнинг за пределна концентрация. Е, аз правя и 3-те грешно, като в момента работя над тези фактори и успявам да се подобрявам благодарение на това, че измервам продуктивността си с RescueTime. Можеш да управляваш само нещата, които можеш да измериш.

Какво да правиш: Всички очакваме да намерим magic bullet / хапче или някакъв трик, който да ни предостави всичко - за нищо. Няма асансьор към успеха, ще трябва да вземем стълбите. Готов ли си?

Знам, че може да не ти хареса това, което прочете. Знам също, че няма да имаш всички проблеми накуп още в началото, но се радвам, че щом си ги прочел, вече знаеш какво можеш да очакваш когато започнеш.

 

Действай сега! Направи така, че бъдещото ти аз, да се гордее със сегашните ти решения.

 

Facebook Comments

3 comments On 7 неща, които ми се искаше да знам преди да стартирам собствен бизнес [7 мин]

  • Отдавна не бях чела статия до краят й, обикновено ги захвърлям към средата – в най-добрия случай. Мерси, взех си много.

  • Много правилно! И на мен ми се искаше нещата да са по-предвидими и по-лесни, но уви…. но пък опита е безценен! Истината е, че много от нещата ги знаем или са ни ги казвали като започваме бизнес, но винаги си мислим, че при нас ще е различно, ще сме по-успешни от тези, които ни ги говорят и че няма да се случат точно на нас, но ….;-) затова опита е много важен и грешките особено! Затова и успехът е много сладък после!

  • Страхотни съвети……

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer

Sliding Sidebar