Онлайн бизнес: От 1$ реклама до 100 000 лв. с Фейсбук

Живеем в най-доброто време

да правим онлайн бизнес, което е било някога.

 

Живеем в страна, в която

имаме достъпен Интернет, който е евтин и надежден.

Фирма се отваря за 3 дена и онлайн бизнес се стартира за 24 часа…

 

За 2 часа със самолет достигаш до всяка точка на Европа и можеш да говориш с бизнес партньори очи в очи.

 

Може да ти звучи смешно ,

но често не си даваме сметка за това какво имаме.

Замъглени от ежедневната работа и проблеми,

оставаме мечтите да отлетят и

дори забравяме да мечтаем.

 

Предполагам знаеш кое е мястото с най-много несбъднати мечти – гробището. Хората идват и си отиват, а с тях и техните мечти. Дали и ти искаш да си един от тези, които ще се обърнат назад и вече ще са на 60 години и ще видят само работа и шепа позитивни спомени, но изобилие от неосъществени желания? Знам, че сега нямаш време да мислиш за това, все пак имаш работа и ангажименти.

 

Сега ще ти разкажа

за една двойка студенти, които

Само с няколко часа на ден успяха да постигнат много добри печалби.

 

Те искат да сбъднат мечтите си,

да правят това, което искат и

да успяват заедно.

 

Това е истинска история, като единствено имената са сменени,

защото те пожелаха анонимност.

 

Това е една история за това какво може да се постигне с постоянство, смелост, усърдна работа и истински екип!

Екипна работа

Качваме се на машината на времето и кацаме на летище София. Годината е 2016-та, месецът Октомври. На същото летище София Лъчо и Марина кацат от бригада в САЩ.

 

След 20 часов полет с прикачване в Париж, нямат много време за почивка, тъй като учебната година в университета вече е започнала.  По това време, те са студенти втори курс (редовно обучение). Ако си студент в момента, знаеш, че следването “изяжда” почти толкова време, колкото и да ходиш на работа.

 

На възраст от 21 години, смели, млади и надъхани. От работата си зад океана успяват да върнат разходите си и дори да заделят скромна сума. В последните 5 години, Лъчо е пробвал различни бизнес модели. Нито един от тях обаче, не успява да докара финансово изгоден резултат.

 

Тогава Марина му казва, че има чудесна идея за продукт, който го няма в страната. Продуктът е за жени. Интересен и иновативен. И двамата нищо не разбират от тази ниша, нито имат предишен опит или дори познати, които да се занимават с подобна дейност. Марина е твърдо убедена, че този продукт ще се продава. Няма такъв еквивалент, конкуренция няма, но и пазарът не е чувал за него.

Бизнес идея

Лъчо е втрещен от идеята и изобщо не знае как ще се случат нещата.

 

Но той застава зад половинката си твърдо, като й заявява, че той ще й е първият клиент и ще успеят заедно. Година и половина по-късно двамата имат работещ бизнес и склад със стока за 100 000 лева.

 

Вероятно си мислиш:

“Да, Ник, много романтично

– кажи сега кой познават

и колко пари са им дали наготово?”

 

Ако мислиш така, по-добре спри да четеш статията.

Каквото и да прочетеш, ще продължиш

да се съмняваш в достоверността на историята

и само ще изгубиш време.

 

В случай, че искаш да разбереш какво са преживяли

Лъчо и Марина преди да изградят сериозен допълнителен доход, прочети разказа им:

 

“Аз не вярвах, че може да се продава онлайн!

Беше ми супер измислено. Как така даваш 20-30

лева и някой купува? Абсурд! Изобщо не предполагах, че ще стигнем до тук!” – започна Лъчо.

 

“Добре” – прекъснах го аз – “A, сега отделяте ли повече време на този бизнес? След като е вече толкова печеливш?”

 

Лъчо: “Не. Пак си го работим по няколко часа на ден. Все пак е страничен доход, а не основен.”

 

И след това продължи:

 

“В самото начало започнахме да продаваме дребни евтини продукти. Имахме съдружник, който в последствие остави цялата тежест на гърба ни и се разделихме. Спомням си как той ни показа един вълшебен бутон във Фейсбук страницата.

 

Само го докосваш и повече хора виждат рекламата.

Бутона се нарича “boost post”. Не ни показа нищо повече.

 

Толкова му стигаха познанията. Ние обаче, за разлика от него говорим английски. Разучихме платформата, кое къде се намира и започнахме да създаваме постове, а също и множество реклами без да знаем дали така трябва. Започнахме да пробваме реклама с различни бюджети, аудитории и кампании.

 

Не инвестирахме много.

Ниска инвестиция за бизнес

Беше достатъчно само $1 на ден,

за да се уверим, че продуктът работи

и имаме продажби. Така или иначе повече

от $30 на месец не можехме да инвестираме.

 

 – , тук трябва да ти споделя, че преди 18 месеца $1 дневно е бил достатъчен бюджет. В момента трябва да инвестираш повече, за да провериш търсенето. По-надолу ще ти кажа грубо колко е сумата 

 

Лъчо: “В никакъв случай не мога да се нарека експерт,

просто вярвах, че това е пътя. Всичко работеше чудесно.

Продажбите се увеличаваха,

а ние решихме да заживеем заедно.

 

Казахме на нашите семейства, че вече сме самостоятелни и се справяме добре. Точно 5 дни по-късно бизнесът спря. Нямаше нито една продажба. Не знаехме какво се случва и защо. Родителите ни подканяха да ни помогнат финансово, но нали сме “вече самостоятелни” от скоро затова решихме да им откажем. Трябваше да оправим нещата. Как обаче? Студенти втори курс, а бизнесът тотално спря. Ние и идея си нямахме къде сгрешихме.

Марина беше измислила нов продукт, който да продаваме.

Дори беше стигнала и по-напред. Не просто да го купуваме и продаваме,

а да го подобрим като създадем уникално преживяване за клиентите ни.

 

Отново – чудесна идея,

но нямахме никаква представа,

как да я изпълним.

 

И аз реших да направя това, което смятам, че е редно. Казах й “Добре, Марина – не знаем как да го направим, мен също ме е страх, но аз ти имам пълно доверие и ще бъда първия клиент на твоя продукт. Сега излизай навън и намери начин, как да направим продуктът действително добър. Направи каквото е необходимо – купувай пробни бройки, питай как става, търси, говори с хора – просто трябва да го направиш. Все пак знаеш, ако не стане – не стане, длъжни сме да опитаме, нали?.”

 

Марина беше щастлива от подкрепата

и едновременно притеснена от неизвестното.

Първите опити да подобрим стоката бяха пълен провал – продуктите не само не изглеждаха по-добре, а на нищо не приличаха. Дори нямаха продажбен вид. С времето се научихме как да ги правим, за да достигнат до желаното превъзходно качество.

 

Гордеехме се с резултата, но нямахме твърде много време за това,

тъй като имахме нов проблем.

 

Знаехме, че както за човек се съди по външния му вид, а за книга по корицата – така и стоката не правеше изключение. Имахме нужда от добър дизайн на опаковката. Но тя не можеше да бъде 100% произведена. Трябваше части от нея да се изготвят ръчно. За няколко месеца, намерихме както производител, така и решение за метода, по който да ги създадем.

Ръчно производство

Междувременно открихме и още няколко

много добри доставчика на стоката.

С тях повишихме качеството на продукта,

като в същото време успяхме

да запазим стойността на разходите ниска.

 

Измислихме си име на Фейсбук страницата. Разбира се, както голяма част от стартиращите бизнеси се опитват да изглеждат по-големи отколкото са, така и ние не направихме изключение. Направихме го да звучи голямо. Все едно сме на пазара от минимум 25 години и имаме 40 служители. Реалността естествено не беше такава. По това време си бяхме само двамата, а бизнеса беше на няколко месеца.

 

Единственото, което ни различаваше на пръв поглед беше, че понеже имах опит с Photoshop, успях да направя добро лого и доста прилични снимки на продуктите.

 

“Една снимка казва повече от 1000 думи” са казали хората – няма спор. Собствената фотография, ни донесе добри продажби. В началото повечето от тях бяха за наши приятели. С времето те започнаха да разказват на техни приятели и така леко, и бавно увеличихме клиентската си база.

бизнес книги

И както пише по дебелите книги, така стана и тук:

“Всеки печеливш бизнес,

който може да бъде копиран,

може и ще бъде копиран”

 

Това, което се случи обаче не го очаквахме. Не беше просто конкуренция. Наши познати, които разбраха за този бизнес – започнаха да развиват абсолютно същия бизнес, като копират нашите дизайни, продукти, реклами и текстове.

 

И то не един, а няколко човека. Всичко, което им бяхме казали и показали, започнахме да го виждаме едно към едно – от тях. За щастие нямаха нито нашия опит, нито нашето желание да успеят и с времето всички се провалиха и фалираха.

 

Обаче…

 

Нещата отново вървяха прекрасно и ние вярвахме, че няма какво да се случи.

 

Бяхме минали през всичките

7 кръга на ада, но се оказа,

че има “бонус” ниво.

 

Взехме си билети за Малдивите. Не без повод.

Все пак не харчим безразборно парите изкарани с толкова трудности. Искахме да прекараме 14-ти Февруари и 8-ми Март заедно – там. Само няколко седмици, какво може да се обърка? Беше чудесно. Направо прекрасно! Спряхме рекламата си във Фейсбук. И без друго от там нямаше как да обработваме поръчки, а и нямаше на кого да ги оставим в София. Само 20 дни бяхме без реклама. Върнахме се и я пуснахме отново.

 

Но не се получаваше. Първи ден, втори ден… пети ден… десети ден. Само бяхме отишли до Малдивите и се върнахме. “Какво се случва?”  Отне ни два месеца, за да възстановим продажбите.

Тогава си взехме поука.

Повече никъде не тръгваме,

без да има реклама и да се обработват поръчки.”

 

В момента Лъчо и Марина обучават втория си служител. Имат склад със стока за 100 000 лева БЕЗ дори да имат уебсайт.

 

Склад със собствена стока

Ако трябва да разбием цялата история на части, има няколко елемента, които правят тази двойка различни, но същевременно Супер УСПЕШНИ само на 22 годишна възраст.

1) Тестват различни продукти – евтино. Достатъчни са само 5-6 долара дневен бюджет, за няколко дни, за да се разбере, дали един продукт е печеливш. Тънкият момент е, че не притежават стоката, а реално се сдобиват с нея по-късно.

 

2) Идентифицират печелившите продукти – бъзро. На база на евтината реклама в България, когато получават запитвания за продуктите – реално не продават нищо друго, освен картинка! Гениално и толкова просто – продават картинка. Чак след като разберат, че имат интерес, преминават към внасяне на продукта.

 

3) Инвестират разумно – като купуват малко бройки от доставчици – целта на тази стъпка е, да тестват с малко бройки дали продуктът “работи”. Или с други думи, дали прави това, което казва. Как ще разберем? Нашите клиенти ще ни кажат дали са доволни или не от покупката си. И ако не са доволни, повярвай ми – изобщо няма да е нужно да ги питаме.

 

4) Разширяват рекламата – когато има работещ продукт, единственото нещо, което остава е да натиснем “педала на газта” и да ускорим до повече продажби. Разбира се, трябва да имаме предвид, че след определен брой продажби на ден (например 30-40 бройки дневно) вече няма да можем да се справим със същите процеси, които сме имали на 2-3-5 продажби на ден. За това е важно, да стабилизираме бизнеса, преди да увеличим още повече скоростта (на продаване).

 

5) Действат с наличните средства – може би най-важното нещо, което прави Лъчо и Марина успешни е – че те се фокусират върху продажбите през един канал – Фейсбук. Дори нямат сайт!

 

И сега вероятно се питаш:

“ОК Ник, но как АЗ да го направя?

Нямам идея за продукт,

Не знам как да го избера и

нямам представа как да го продавам”.

 

Ще ти кажа, но обещай, че ще предприемеш действие. Пред себе си, не пред мен.

Ела на безплатното онлайн обучение: “Как да създадем допълнителен доход онлайн, без да напускаме работа?” 

 

Не се притеснявай,

ако не знаеш първата стъпка,

нито следващата – нито целия процес.

Не се притеснявай, ако нямаш и огромен бюджет.

 

Тук е моментът да оборя един мит, че не можеш да имаш успешен бизнес, докато работиш. Реалността обаче е друга. Стига да имаш желание и мотивация, можеш да започнеш свой проект само с няколко часа на седмица.

 

Достатъчни са 2 часа на ден, 5 дни в седмицата. 10 часа на седмица, 40 часа на месец. Това е! Само за 3 месеца, ще имаш над 120 часа опит с този модел. За те каня и искам с Велизар да ти разкажем повече за това на безплатен мини курс.

 

=== > Виж повече за безплатния мини курс тук < ====

Това, което ти можеш да направиш днес е доста лесно.

 

Можеш да имаш в ръцете си целия път –

стъпка по стъпка,

без да е нужно сам да търсиш посоката.

 

В близо двучасово видео ще ти покажем как и от къде да започнеш. Не е нужно да разбираш от Photoshop или да си имал предишен опит с рекламата. Не е нужно и да имаш продукт. Дори не е нуждно да имаш идея за продукт или опит в онлайн бизнеса.

Всичко, което трябва да направиш е

Да се присъединиш към онлайн обучението, което ще бъде на живо в Четвъртък 17-ти Май от 19:30 часа:

 

“Как да създадем допълнителен доход онлай, без да напускаме работа?” 

 

Повторение няма да има, нито запис. Местата са ограничени до 300, а този мейл ще достигне до повече от 3000 души. Ще можеш да зададеш всичките си въпроси и да получиш отговори от мен, Велизар и доктор Бо.

 

Е, дори и да решиш да не се включиш в това приключение  се надявам поне, че си разбрал какви възможности има пред теб и че единствената пречка да не успееш е да не започнеш. Или да спреш след като си започнал.

Кой знае, един ден може ти да си героя от историята за някой друг…

Успех!

Facebook Comments

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer

Sliding Sidebar