6 начина да продаваш Add-on items в eBay

Амазон се опитват да ограничат продажбата на продукти, от които не печелят. Съвсем нормално, след като в Walmart един продукт е на цената на продукта в Амазон, от Амазон да са на загуба предлагайки безплатен shipping. В Walmart шипинга на продукти до $35 е $5.99. А що се отнася до цените – в Амазон са средно само 1.8% по-ниски от Walmart.

За да държат цените си на възможно най-ниски нива – Амазон scrape-ват сайтовете на всичките си конкуренти (Scrape – означава, че автоматични скриптове обикалят из сайтовете и четат цените за определени продукти и категории продукти в случая).

 

Какво означава това за онлайн търговците, които купуват от Amazon?

Накратко означава, че трябва да се откажат да продават продукти със синия стикер.

От компанията на Jeff Bezos до голяма степен успяват да постигнат този ефект. Масово, особено новите търговци – изобщо не се опитват да продават тези продукти.

В следващите няколко реда ще ти покажа как можеш да продължиш да ги продаваш, независимо какви ограничения се опитват да наложат. С тях искам да споделя малко от опита си, за да подкрепя нашето общество на онлайн търговци.

 

  1. Намери същия продукт в друг листинг – всичко, което трябва да направиш е да се огледаш. Преди да натиснеш “revise”, за да сложиш друг продукт на мястото на този (упс, това май не трябваше да го казвам, че е възможно) или “end listing”, за да се оттървеш от него – просто напиши ключовите думи, който най-добре описват продукта и виж дали има друг листинг за него.

 

2) Виж за други търговци (в същия листинг) ако продаваш от повече време, вече си се сетил за този вариант. Честно казано, макар да имам богат опит с онлайн продажбите във всичките им 

аспекти, понякога пропускам

 

 очевидни неща. Споделям ти това, защото може и ти да си го пропуснал в ежедневието от хиляди задачи и задачки.

 

3) Продавай bundle – както обсъдихме в групата “the eCommerce Masters” добро решение е, да продаваш няколко бройки от един и същи продукт. Само трябва да пресметнеш правилно колко ти трябват, за да можеш да ги изпратиш на един адрес. 

$25 е стойността на цялата поръчка за САЩ, а за UK £20.

В зависимост от цената на продукта, може да искаш да видиш дали някой друг не го продава на добра цена в онлайн пространството.

Например Walmart, iHerb, Beauty.com за САЩ или LookFantastic, ASOS, AllBeauty.com. Това са разбира се онлайн търговци в beauty индустрията. Можеш да откриеш най-добрите за всяка индустрия с просто търсене в Google. 

 

4) Използвай собствен склад – какво е склад в главата на повечето БГ дропшип търговци. Склад е едно голямо страшно нещо, за което никой не иска да чуе. Това е “торбалан”-а и баба Яга-та на онлайн търговците. 

Абсолютно разбираемо.  

 

Започнал си да продаваш преди известно време – тъкмо напипваш нещата как се случват, вече имаш доста работа и лека по-лека започваш да се зариваш от поръчки, customer service, работа със служители, и партньори, а трябва и да имаш социален живот.

 

Така казват. Или поне половинката за това мрънка.

 

И в един момент – склад. Как се използва? Какво се прави? Как става целия процес?

 

Отваряш 2-3 сайта за “UK/US Fulfillment” или както му казват 3PL (3rd Party Logitics) и се започва една – брой поръчки, брой кашони, pick and pack, цена за опаковка, цена за съхранение, за приемане, за изпращане, за връщане…

 

 

Без да изпадам в детайли, ето основните неща, които трябва да знаеш за складовете.

 

Ако правиш добър обем от поръчки, цената ти ще пада.

Ако си направиш добре математиката, ще си на добра печалба.

Ако заредиш склада си с добри продукти още през Ноември, през Декември ще си значително по-спокоен за продажбите си.

 

Но да се върнем на терминологията.

Тук е мястото да изясня някои от използваните термини.

Ще разгледаме и няколко склада в САЩ, които са подходящи за започване на работа с тях.

 

www.shipmonk.com

www.shipbob.com

www.dollarfulfillment.com

 

Storage fee– колко пари ще ти вземат, за да ти държат нещата при тях.

Цените са от ShipBob.com

 

В зависимост от големината и броя на изпратените продукти, можеш да избереш различни варианти. Както виждаш, тази сума започва от $5, която разделяш на всички изпратени продукти. Ако изпратиш 10, сумата ти за малък контейнер (Bin) ще бъде $0.50 цента.

Ако продаваш продуктът ти е малък и биха се побрали 100 броя в него, ще бъде $0.05.

 

Не бързай да поръчваш в склада още.

 

Следващото нещо, което трябва да погледнеш е:

Receiving Fee – това е сумата, която ти взимат, когато изпратиш стока към тях. Примерно ShipBob изискват $35, за да ти вкарат поръчката в склада си. И то, ако не е много голяма.

 

Някои складове нямат цена за приемане на поръчкатa.

Например ShipMonk – нямат.

 

Pick and Pack – това е цената за която ще вземат поръчката и ще я пуснат приготвят за изпращане

Additional Items Per Order  – така и така някой (за сега човек) ще се разходи до стелажа, ако вземе повече от една бройка обикновено няма да му стане много тежко.

 

За това и от Fulfillment компаниите стимулират продажбата на повече от една бройка, за да намалят разхода на енергия и време.

 

Тази функция може да се използва чудесно с eBay Marketing Tool-а, който позволява да направим промоция при различни условия. В случая може да се използва с промоция за покупка на повече от 1 бройка.

 

Това, което липсва тук е – цената за изпращане, което в зависимост от тежестта на стоката, размера на продукта и мястото на клиента зависи. Повечето fuilfillment центрове дават избор от куриерски услуги DHL eCommerce, USPS, UPS – за да избереш кое е най-добре за теб.

 

ShipBob нямат минимални бройки за изпращане, т.е. на получаване плащаш $35 и след това си плащаш за всичко друго на бройка.

Те са удобни, ако нямаш чести поръчки с малко бройки.

 

Ако имаш пък по-често изпращане на по-малко бройки в склада, можеш да използваш ShipMonk – те нямат receiving fees, но пък са с една идея по-високи такси, за да компенсират. Минималното количество изпратени поръчки при тях е 100 броя, за което те чарджат минимимът от $250. Ако имаш 50 поръчки, пак ще платиш $250.


Dollarfulfillment обещават най-ниски цени за изпращане на продукти, но минималната им поръчка е $1000 или 1000 поръчки. Разбира се, едва ли pick and pack + storage + receiving = $1, но на доста курсове ги хвалят. За това смятам, че мястото им е тук, когато някой е готов да му изпращат 1000+ поръчки месечно да ги използва.

Или пък кооперация от няколко души биха могли да използват един склад с няколко акаунта.

5) Намери продукта в eBay  

 

Мога ли да продавам от eBay в eBay? Зависи кого попиташ. На практика можеш да продаваш от всякъде – навсякъде. Ще имаш ли проблем с тракинг номерата в САЩ ? 

Да.

От eBay позволяват използването на един тракинг в системата, което означава, че твоят доставчик ще направи сложи тракинга, а след това ти не може да използваш същия.

Това обаче не бива да те спира. 

Винаги можеш да си генерираш фалшив тракинг. Не е най-добрата практика, но работи.

 

6) Начин с отказване на поръчки

Този начин в последните 3 години работи безотказно.

Напоследък чувам, че на някои хора са им баннали Amazon Prime акаунтите, ако са прекалили с този метод. Най-често това се случва, когато процента на поръчките на add-on продукти и откази се е повишил до толкова, че да “светне” акаунта пред някой Amazon rep и той да реши, че повече не може да се купува с този акаунт от там.

Естествено има “лек” и за това.

Виж как става във видеото от курса ми: https://www.youtube.com/watch?v=sHVJtmw1gJI&t=27s

 

Aко искаш други трикове и техники за онлайн търговията в eBay, стани част от екслузивното общество на the eCommerce eBay Masters, като вземеш курса от eBay.NickChakarov.com

 

Facebook Comments

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer

Sliding Sidebar