3 Неща, които научх от бизнес обяда си с eBay

eBay се променя. Дори напоследък по 3 пъти годишно. Не, че два пъти не ни беше достатъчно. Истината е, че те вече полагат усилия, за да направят по-добра платформа за клиентите си. А когато бизнес генеращ 35 милиарда долара годишен оборот (Само в САЩ) иска да се промени, както с хората, това не е безболезнено и без сътресения.

Image result for Dropshipping dead

Най-засегнати се оказаха търговците продаващи в eBay с онлайн арбитраж модела, т.е. тези които купуват от един сайт и продават в eBay. Най-често от Амазон в eBay.
Разбира се от eBay не направиха това, за да накарат някого да страда или да го накажат. Не това беше просто странчен ефект от промяната. Те искат да ограничат продавачите, които заобикалят правилата. И го направиха.

Вероятно губейки повече отколкото изгубиха самите търговци.

Все пак тази платформа, за разлика от Амазон не продава собствени продукти и други услуги. Единствената форма на печалба на eBay е от комисионната взета при продажба от търговци. Да от insertion fees (когато качваме листинги) и store subscriptions (когато имаме магазин) печелят по някой друг долар, но сумите са невзрачни в сравенение с 8 до 12% такси при продажба.

От Head of Business Development се свързаха с мен, за да обсъдим как да направим повече успешни търговци от България.

Най-важните неща от срещата искам да споделя днес с теб:

 

1) Няма проблем да си дропшипър

Image result for dropshipping is OKДа. Платформата печели от всякакви бизнес модели. Можеш да разполагаш със стоката или не. Можеш да я изпращаш от чужди складове. Можеш да продаваш собствени стоки.

Стига клиентите ти да са доволни всичко е наред.

Разбира се, трябва да може да докажеш, кой ти е доставчик. Дали чрез фактури, касови бележки или договори – няма значение. Не забравяме, че eBay не е семеен бизнес и те не ни познават. Искат да са сигурни, че не продаваме забранени или фалшиви стоки.
Естествено, трябва да спазваш политиките на eBay – и най-вече политиката за отказване на поръчки с причина “Клиента каза, че не го иска повече или има проблем с адреса му”. Те следят за тази метрика. Наричат се вътрешни метрики – такива, които те виждат, а ние – не.

2) Можеш да продаваш в спокойно в Германия

Related image

Познай кой е най-големия пазар в Европа? Сигурно вече знаеш. Германия. Немския спира много хора да продават, но ако можеш да си наемеш някого за да върши това, значи няма проблем. А с нашите немски гимназии има хиляди хора владеещи немски език.

Не това е нещото, което според моите наблюдения спира повечето хора обаче.
Може би си чувал, че някой продаващ в Германия се оказва, че е бил “осъждан” и е излзал с извън съдебно споразумение.

Може би от този департамент не са супер запознати в детайли, но казаха, че вероятно това е вид измама/scam.

До момента нямах съвсем ясно решение на този казус. Което е голям плюс. Хората, които познавам да продават в Германия се броят на пръстите на едната ми ръка. Един от студентите ми там започна на 3-я месец да прав 800 Евро печалба. Без предишен опит, без екип. Сам човек.

Това трябва да подсказва колко добър е този пазар.

3) eBay искат да ти помогнат да продаваш повече

Image result for sell more
Още по-добрите новини са, че са предвидили промени, които ще започнат от 2019-та нататък като лека-полека, ще избутват малки и средни бизнеси да продават по-лесно в Европа.

Еbay като цяло са дооооста seller-friendly в сравнение с Амазон. Все още има бизнеси, които правят 7 цифрен месечен оборот. Все има милиони потребители, които го използват.

Виж видеото, в което споделям какво се случи на срещата:

 

Facebook Comments

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer

Sliding Sidebar