3-те неща, които научих от срещата си с Ламборгини

Image result for lamborghini tractor 1960
Трактор Lamborghini модел 1960-та

Вероятно си чувал историята, че автомобилите на Ламборгини започват да се произвеждат след като Енцо Феррари (основателят на Феррари) и Феруцио Ламборгини се срещат. Както вече се досещаш, срещата им не преминава по приятен и за двете страни начин. Феруцио, забогатял след втората световна война мъж, имал процъфтяващ бизнес с производство на трактори.

Related image
Ferrari 250 GT

През 1958-ма като  бизнесмен преминаващ през 40-те си години, решава да си купи не коя да е, а едно от най-луксозните и бързи спортни купета за времето си – Ferrari 250 GT. Колата е чудесна и набира популярност в целия свят. Дори започва да се продава в САЩ, но Феруцио имал забележки към колата. Това била и причната да се срещне с Енцо.

Казал му, че съединителят не е достатъчно добър и се чупи често.

Енцо, като производител, състезател и бизнесмен съвсем дирекно му казал, че не приема съвети за коли, от производител на трактори. Арогантност, която в последствие му коства милиони.

Феруцио бил обиден от разговора си с Енцо и си обещал да направи по-здрав  по-бърз автомобил. Извадил фактурите oт производството на тракторите и започнал да смята. Калкулациите му показали, че той има въжможност да спести до 30% от производствените разходи спрямо тези на Ферарри.

Това го мотивирало още повече да действа. Втората му жена, която водела счетоводството на тракторния бизнес по това време, не го подкрепила. Казала му, че математиката му не е акуратна и идеята му е приблизително в сферата на научната бизнес фантастика. Думите й, не го спират. Дори напротив.

Няколко години по-късно, през 1961-ва той построява най-модерният завод за автомобили в Италия. За да осъществи мечтата си, той наема млади и ентусиазирани инженери направо от универстета, а зад тях успява да привлече 8 опитни висши служители от самите Ферарри.

Останалото е история. С годните Lamborghini се превръщат в символ на просперитет. Макар, че през годините продават компанията два пъти,  завещават едно наследство на човечеството.

Ето какво е то за мен:

Image result for the pursuit of happiness quotes1. Няма значение кой ти казва, че не можеш и не си достатъчно. 

Ако искаш да постигнеш нещо, просто отиди и го направи! Точка.

За да успееш с каквото и да се захванеш е необходимо само да следваш формулата:

Залагаш си конкретна цел + Вярваш, че ще успееш + Даваш най-доброто от себе си = УСПЕХ 

Феруцио е автомобилен ентусиаст и инженер. Работил е със всички сили, за да посигне нещо значимо. Използва просто лист хартия и молив, за да нахвърля идеите си, а в последствие и да ги реализира. И е успял.

2. Прави свързани бизнеси.

Image result for low hanging fruitАко имаш предишен опит в сходен бизнес, може би е добра идея да се пресегнеш към него. На английски език се нарича “low hanging fruit”.
Това означава, да набереш първо тези плодове, които са най-близки за достигнане, вместо да се мъчиш с останалите, които за да стигнеш, можеш да се пребиеш. Който е се е катерил по дървета като дете, знае за какво говоря. Впрочем една добра част от успяващите бизнеси са започнали точно така. Служители започват да правят бизнес с вече съществуващите си контакти от работата си или една компания започва да произвежда сходни на досегашните си продукти. И направо ги убиват. Конкурентите им имам предвид. 

3. Извод за жениподкрепяйте мъжте си.

Феруцио Ламборгини има 3 жени през живота си. Първата трагично умира по време на раждането на първото му дете през 1947-ма годна. След това той се жени за втори път за бъдещата си счетоводителка. Тя не го подкрепя в бизнеса с колите и му казва, че няма да стане. Дали заради това или други причини, не става съвсем ясно. Факт е, че този брак не просъществувал дълго и той нямал дете с нея. След като се развел с нея, на възраст от 58 направил второто си дете с третата си жена. Малко странно звучи, второ дете – трета жена, но явно стават и таквиа работи.
Жени, подкрепяйте мъжете си. Дори когато знаете, че правим грешки, помогнете ни да ги направим бързо и ентусиазирано.

 

Виж видеото от музея в YouTube канала ми:

Клипът ми в YouTube

 

 

 

 

 

Facebook Comments

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer

Sliding Sidebar