Как да извлечеш максимума от всяко бизнес събитие? (#7 ми е любимо))

Event, Auditorium, Conference, International ConferenceВсички знаем, че за да си “в крак” с последните тенденции в бизнеса е добре да посещаваш няколко конференции годишно.

Достатъчно ли е обаче да отидеш на конференцията, да си вземеш кафе, да си пуснеш messenger-а на телефона и да “слушаш” какво ти се говори?

Ще постигнеш ли целта си ?

И изобщо каква би била тя?

Ето 10 прости правила, които, ако следваш ще можеш да извлечеш максимума от всяко събитие:

 

 1. Постави си цел 

Arrow, Target, Range, Bullseye, Sport, Aim, HitРазбери какво искаш да вземеш от това събитие ?

След като си идентифицирал, че дадено събитие е за теб – помисли какви биха били целите ти за него? Ако знаеш какво искаш да постигнеш, ще знаеш върху какво да се фокусираш, когато си там.

 

 • Искаш ли да се запознаеш с много хора?
 • Или може би точно с един конкретен човек?
 • Търсиш ли партньор за твоята компания?
 • Или търсиш партньор, за да си основеш компания?
 • Търсиш ли нови клиенти ?
 • Или просто искаш да извлечеш всичко от лекторите, без да се интересуваш от останалите неща?

 

 1. Разбери с кой искаш да се срещнеш (преди събитието)  

Business Card, Business, Card, Man, Holding, Hand, SuitБи било чудесно, ако имаше списъка с билетите, за да видиш имената на всички посетители и с кого искаш да се запознаеш.

Но…

… за съжаление нямаш достъп до такава информация.

 

Ето какво можеш да направиш:

 • Използвай хаштага на събитието, за да видиш дали някой поства с него
 • Провери програмата
 • Пусни пост в твоите социални мрежи и попитай дали някой от твоите познати ще ходи там.

 

 1. Запознай се с огранизаторите и екипа

Business, Office, Contract, Agreement, DealМожеш да си представиш, че за да организираш събитие изисква сериозни усилия и безсънни нощи от страна на организаторите. Колкото и голям екип да имат, обикновено винаги е по-малък от задачите, които има да се свършат.

А и често се случва много от посетителите да гледат на оганизаторите като “печалбари”. Ако ти харесва събитието – отиди и им кажи. От своя страна, като едни добри домакини, биха ти обърнали внимание и помогнали с каквото могат.

Или най-малко можеш да направиш добро впечатление.

 

 1. Води си подробни записки 

Idea, Empty, Paper, Pen, Light Bulb, CreativityВ едно интервю Brian Tracy каза, че той е най-добрият студент, който познава. Винаги си записва подробно всичко, дори с няколко цвята химикал.
Да слушаш е едно, но ако ангажираш писане, слушане и визуално да виждаш това, което си написал – включваш няколко канала на възприятие. Така ще можеш да запомниш максимално добре предоставената информация. А нали за това си там.

 

 1. Пиши на хората, с които си се запознал след конференцията

Internet, Whatsapp, Smartphone, Communication, Phone

След като мине събитието, едва ли искаш да имаш просто събрани контакти. Пиши на хората, които са ти допаднали, че е било приятно да се запознаете и ако имат нужда от нещо, можеш да им помогнеш със знанията и контактите от твоята сфера. Това ще те отличи от останалите 99%, с които са се запознали и след събитието никога не изпращат и един ред.

 

 1. Избери си кой да слушаш 

 

Question Mark, Important, Sign, Problem, Search, HelpЗа съжаление (или радост) все още не можем да се клонираме. Ако събитието е с повече от една зала, все пак ще трябва да избереш къде да си.

Изгледай 1-2 видеа (или съответно статии, ако имат само блог) на лекторите и прецени, кои биха ти били най-полезни. След това си направи програма.

 

 1. eCommerce Masters Hack
Get e-mails and messenger subscribers
Get e-mails and messenger subscribers

Ако вече имаш твой бранд – независимо дали е личен или такъв за физически продукти можеш да се сдобиеш с добро количество контакти от събитието, без да се запознаваш с тях.

Как? 

Обикновено, развивайки бранда си в социалните медии имаш безплатна книга или пък ти самия организираш събития и/или курсове.

Пусни Facebook реклама, в която по локация избираш точното местонахождение на събитието. Използвай “Drop Pin”. След това намали радиуса до 1 километър.

Изключи всички места, които нямат общо със събитието в същия радиус (използвай Exclude).

Пусни една или няколко реклами там. Ако аудиторията на събитието е правилна, ще можеш да събереш няколко стотин контакта, които реално се интересуват от това, което предлагаш. А да. За малко да забравя най-важното. Очевидно това са плащащи контакти, а не хора, които проучват или се интересуват.

След като един път са част от твоята фуния, messenger bot, e-mail sequence – може да се окаже, че от тези хора можеш да спечелиш повече, отколкото самите организатори на събитието.

 

 1. Остани в хотела на конференцията 

Architecture, Bar, Building, Chairs, Commerce

Ако събитието е повече от един ден, организаторите обикновено са предоставили хотел, в който да отседнат гостите. Повечето биха били именно там. Това е мястото, на което ще можеш да се запознаеш с още повече хора и то в непринудена обстановка, когато няма да бързате за следващата лекция.

 

 1. Погрижи се за себе си 

Business Suit, Business, Man, Professional, Suit

Най-лесно е да отрежем от съня си, защото имаме да пътуваме за събитието. А ако е в друга държава, може и да не можем да заспим лесно. Осигури си достатъчно сън, за да не блуждае мозъкът ти през целия ден след това. Може би не е точно съвет за събитие, но не бива да пропускаш да се грижиш за себе си.

Същото се отнася и за храната. Докато си там или пътуваш нататък е лесно да хванеш каквото ти е под ръка, за да хапнеш. Това обаче, не е най-доброто решение. Планирай хренията си предварително и дори можеш да си вземеш дребни неща за хапване със себе си. Обикновено аз си нося банани и пакет сурови ядки. Виж какво работи за теб и го сложи в списъка за пътуването.

 

 1. Зареди телефона си

Technology, Digital, Online, Hand, TelecommunicationВ днешно време, без батерия на телефона си потчи обречен да не можеш да вземеш контактите, информацията или просто да запишеш идеите си.

Ето какво те съветвам да направиш – вземи зарядното със себе си. Ако имаш power bank, най-добре да е също с теб. Ако носиш лаптопа си и той има добра батерия, можеш да използваш именно него като допълнителна батерия, стига да имаш USB кабел. Просто виж на кой от USB портовете имаш иконка на светкавичка и при изключен лаптоп, можеш да пуснеш телефона си да се зарежда от там.

 

Не забравяй, че за да се развиваш е добре да използваш всички възможни канали, а не само да разчиташ на един, колкото и добър да е той.

Ето използвам аз – YouTube, платени курсове, безплатни курсове, книги, разговори с хора от сферата.

Виж видеото с организаторите на Innowave 2019: 

 

Поздрави!

Ник

Facebook Comments

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer

Sliding Sidebar