6 начина да печелиш пари онлайн през 2020 (без да напускаш работа)

Казват, че за да си сигурен, че няма да имаш проблеми с доходите – трябва да имаш няколко източника. Естествено по-лесно е да се каже отколкото да се направи, но има някои изпитани методи, които работят и можеш да приложиш за себе си докато ходиш на своята работа. 

В тази статия ще разгледаме част от тях. Сещам се за поне 20 начина да печелиш пари онлайн, но аз ще ти кажа тези, които можеш да приложиш веднага и то със скромна инвестиция. 

 

1. Напиши електронна книга и започни да я продаваш – aко си на възраст до 35 години, това означва, че си придобил или ще придобиеш висшето си образование благодарение на … не, не е на библиотеката – а на Google.

Макар, твоята колежка да ти подсказва и някой друг колега да ти е помагал с курсовите работи – инструмент №1 за писане на реферати, доклади и дипломни работи – остава добрият (не чак толкова) стар Google.

Окей де, след като можеш да тъсиш свободно информация по даден проблем и да я систматизираш в 90 страници дипломна работа – колко ли ще е трудно да направиш същото за твоята любима тема? Всъщност – в групата the eCommerce Masters попитах – коя е темата, на която можеш да говориш поне 30 минути, без никаква предварителна подготовка. И voila – над 30 човека споделиха, че могат да говоря с часове и дни по интересните за тях теми.

Ако си много добър в нещо, което те интересува и можеш да четеш за него? Защо не спечелиш някой лев, като дадеш твоята експертиза в електронна книга? Като човек, който вече е минал през процеса на издаване на физическа книга – искам да ти кажа, че е голяма занимавка и ако сега започваш с бизнеса – не си струва. Ние бутахме този проект екип от 7 души, за да види бял свят. Естествено – има си своите плюсове, но можеш да постигнеш близък ефект с дигитална такава, а в последствие да надпродаваш (upsell) и хартиена версия. 

 Впрочем, електронна книга можеш да създадеш чрез прости инструменти като Canva ($9.95/на месец) или Designerr ($27 eднократно). Разбира се, можеш да я направиш и на Word, Powerpoint и още хиляди варианти, но това са най-популярните.

И не, не ти трябва някакъв да си завършил магистратура по темата, за да искаш 10-20-30 лева на някого, за да продадеш знанието си. Също не ти трябва и да искаш одобрението на всичките си познати, които имат повече страхове от теб, за да започнеш да правиш това, което действително искаш. 

Ако ти е станало интересно и си се въодушевил – вероятно се питаш…

Окей, но как точно ще стане продажбата и какви са маркетинг стратегиите за това?”.

Аз ти предлагам да гасим пожарите, когато възникнат. Ако идеята да създадеш свой достъпен дигитален продукт ти харесва – просто започни да мислиш за съдържанието му, а след това задавай въпросите си в групата ми.

Аз ще ти помогна – спокойно!

Не го мисли в момента. Не ти трябва да знаеш всичко сега. В тази статия само трябва да вземеш решение какво искаш да правиш.

 

2. Започни да предлагаш услугите си на пазари извън нашия (Fiver, Upwork.com)

Fiverr е място, на което хората предлагат услуги си за… $5. 

Ъ, $5? – ще каже някой… Това е твърде малко! 

Така е. Обаче Fiverr ни дава възможност да си определим собствени цени, като идеята е да започнеш от $5, но не е задължително.

Ако можеш да правиш каквото и да е онлайн – вероятно ще можеш да намериш какво да продаваш в тези платформи. Можеш да ги разгледаш, за да добиеш идеи. 

 

3. Продай старите си и ненужни вещи в OLX

 

OLX имат нов дизайн и е една идея по-удобен. Това е най-големият онлайн маркетплейс в България с почти 9 милиона посещения. Макар да не е място за професионални търговци, много хора печелят като продават стоките си там, в bazar.bg и Facebook Marketplace.

Имай предвид, че това не са точните места за изграждане на бизнес – но могат да ги помогнат да продадеш залежала стока или просто неща, които не употребяваш у вас. Можеш да видиш интеревюто ми – с не много добро качество за OLX – тук.

Ако се чудиш не е място за развиване на бизнес – ще ти отговоря накратко.
Можеш да продаваш там, но нека не ти е основен канал за продажби. Този тип marketplaces не са добри за развитие, защото – как правиш повече продажби, ако вече правиш някакви? Отговорът е – трудно. Много трудно от 5 продажби дневно ще се качиш на 50 на ден. Нещо, което бизнес в Амазон и eBay предлагат само няколко месеца след стартирането. Естествено, взимаме предвид, че в OLX/Bazar продаваш само в България, а на другите в САЩ.  За клиентите, начина на оптимизиране на обявите, наложения платеж и невзетите пратки – няма да споменавам, но да речем, че са обстоятелства, които не помагат. 

 

4. Можеш да работиш като доставчик на пълен или половин работен ден – Takeaway.bg, Amam.bg, Gladen.bg – независимо дали пише на сайта им, че предлагат работа или не.

 

 

Окей де, хвана ме! Това не е точно “онлайн работа“, но си е работа – нали?

Ако живееш в по-големите градове и можеш да шофираш – можеш да помислиш дали би работил на 4 часов, 6 часов или дори пълен работен ден.

Повечето фирми изискват да имаш собствен автомобил, но дори и да нямаш – цените на много от возилата падат драстично в момента – особено на по-евтините. Така, че лесно можеш да се сдобиеш с кола или да заемеш на някой друг колата. И без друго не я ползва.

Независимо дали пише на сайта или не – доставчиците на храна имат нужда от помощ.  Впрочем, всички компании – винаги имат нужда от помощ и не е нужно, ако искаш да работиш за някоя компания, да чакаш да видиш обява или да чуеш, че търсят хора.

В 21-ви век сме – бъди проактивен! Не чакай специална покана. Знам, че искаш да си специален (и аз искам!), но ние сме част от обществото и никой не го интересува какво искаме, а само с какво можем да му помогнем. Като искаш да се запознаеш с някоя привлекателна девойка – не чакаш тя да те заговори – нали?

 

 

 

5. Продажби чрез собствен сайт в България

 

Това е добра идея, ако имаш продукт, който си избрал – пари, които можеш да инвестираш и някакви маркетинг умения. Естествено, трябва да разбираш малко и от домейни, дизайн, да можеш да обработваш картинки и да пишеш продажбени текстове.

Като цяло не е нищо сложно, ако си израстнал пред компютъра и след това си работил в IT сектора.

Обаче, ако не си чак толкова наясно с компютрите – не ти е съвсем ясно как ще направиш внос на продукта от Китай, как ще си изградиш сайта, какви продукти ще продаваш, каква реклама ще направиш – в Google или Facebook ще рекламираш или ще вземеш най-доброто и от двете – може би не този бизнес не е за теб – сега.

Истината е, че е сладка работа, но… чак след като се научиш на поне няколко нови умения. И това е причината да не ти препоръчвам точно този вариант – точно сега веднага. 

Ако си чел малко повече за продажбите онлайн веднага ще си кажеш:

Чакай-чакай! Нали можем да продаваме в Shopify? И къде го изпусна това? Там нямаме стока, която да трябва да внасяме.” 

Супер е, ако си мислиш така, но… да погледнем реалистично.

Искаш ли да влезеш в пряка битка с хора, които имат години бизнес опит и могат да пишат отлични продажбени текстове, да правят фунии от четири стъпки, e-mail marketing, да знаят всички трикове за Facebook и Google рекламата, може би да работят с инфлуенсъри? И за цялата тази битка да плащаш с парите за реклама ПРЕДИ да имаш клиент?

Т.е. Ти ще трябва да плащаш на Facebook (изключвам Google за начинаещи), за да докараш клиент в твоя магазин и там той да купи. Но, ако не купи? Ако днес докараш 50 клиента и имаш само една продажба с $20 печалба, а си дал $40 за рекламата? Колко време ще можеш да работиш с $20 загуба на ден? 

 

6. Започни да продаваш в eBay

 

773 000 000 посетители месечно в eBay- US.

За разлика от това да продаваш в собствен сайт – да продаваш в eBay – не се изискват кой знае какви умения. Защо? Защото – eBay разпределят трафика върху всички търговци така, че всеки да получи продажби.

В eBay можеш да имаш качени хиляди продукти – като за всеки от тях се “състезаваш” на база на ключовите думи и състоянието на профила ти из между всички търговци. Какво означва това.

Означава, че ако знаеш как да използваш ключовите думи, можеш да правиш продажби на множество продукти, без всеки ден да се “бориш” да ги маркетираш.

И тук ще ти кажа един таен трик.

Проблем №1 на 700-те студента, които са станали част от някои от моите курсове е “Какво да продавам?”.

Макар в Амазон да има 600 000 000 продукта през 2019-та година – какво точно да се продава е много често задаван въпрос.

Сега ще ти кажа две неща, с които да се увериш, че ще действаш, а няма да спреш и да зациклиш.

  • Започни да продаваш евтини продукти! Да, евтините продукти се “харчат” повече от скъпите. Като се замислиш – колко време отделяш да мислиш, дали искаш да купиш шоколад в магазина или да си купиш лаптоп – например. Нека позная – за второто ще отделиш поне няколко часа, за да проучиш какво се предлага на пазара в момента и “кое си струва”. Е същото е и за другите големи покупки.
    • Използвай софтуер!  Повечето хора си мислят, че трябва да “измислят” какъв продукт да продават. Някак си, да им дойде идея докато са под душа или са на разходка или малко, след като са легнали. Търговията и специално онлайн търговията не са толкова креативни бизнеси. Да, там има нужда от специални решения, но на един по-нататъшен етап след първата година. В тези бизнеси влизаш и работиш по ясен и добре разработен модел – тестван от хиляди хора преди теб. Е, в онлайн бизнеса няма нужда да измисляш топлата вода.

 

Можеш да откриеш печеливши продукти, като използваш софтуер, който проверява най-продаваните стоки.

Софтуерът може да провери даден търговец, кои са неговите най-печеливши продукти, а ти можеш да издириш с няколко клика – кой е неговият доставчик.

Най-често ще откриваш, че това е Амазон. ZikAnalytics е един от най-често използваните софтуери – в случай, че питаш. Друг такъв софтуер e Chilli Hunter.
Има и още софтуери, които можеш да използваш като Tactial Arbitrage, OAXray, JungleScout, Helium10, Pexda, AliShark, но за тях ще напиша отделна статия- защото е вече специфично за този дропшипинг бизнес.
С помощта на софтуери можеш да намериш този продукт. Продаден е 1245 пъти, като се изпраща с BG Post, което в момента – считано от 22-ри Април е отново възможно (в случай, че не изпращаш пратки може би не знаеш, че пощите бяха затворени заради тази ситуация).

 

 

Впрочем, има десетки продукти, които можеш да продаваш. Дори не от България.

 

 

Ето тези resitable bands например са продадени 754 пъти, като само за последните 40 дни са продадени 105 пъти.

Не е много трудно да намериш същите в Amazon и да ги поръчаш от там, когато клиентът ти купи от теб. Ето ти същите – на половин цена. Има ги и на 15.99, ако се поразровя още малко съм почити убеден, че ще мога да ги намеря и на под $11.

 

 

Защо? Защото най-доброто място да скриеш труп е на втора страница – в Google, Amazon и където и да е било другаде. Е, може да се окаже, че е на 4-та страница, но не това е важното. Въпросът е принципен. На мен ми отне около 7 минути да открия този продукт и то без софтуер. Аз имам опит и за мнозина няма да е така в началото.

Нали се сещаш за онази ситуация, в която като отидеш да смениш маслото на току-що купения си автомобил как майстора от 30 метра ти казва – “Тази кола е удряна и пребоядисвана – не я ли видя? Ей тука има преливка между два цвята”. Започваш да се чешеш зад врата и по главата. След 15 минути обяснения и сочене с пръст по детайлите – в крайна сметка започваш и ти да виждаш “нещо”.

Но като не ти е работата това и не си всеки ден в този бизнес… как можеш да знаеш? Нямаш такова набито око. Е, в този случай – аз съм майстора. Не се хваля, просто имам опит.  Всеки, който е работил 5+ години в онлайн търговията – ще има такова “набито око”. Стига да знае софтуерите също 🙂 Но ти вече ги знаеш!

И сега въпросът е – ти кога ще започнеш да имаш такова? Окей де, не искам да те притискам. Знам, че е гадно, но в случай, че решиш, че искаш да се научиш – цъкни на този линк и започни днес!

П. С.: Ако можеш да вземеш кредитна карта или имаш вече такава – си доста напред, тъй като няма да ти струва нищо, за да започнеш.

Ако все пак нямаш – началната инвестиция е от няколко стотин лева, за да имаш “оборотни” средства.

 

 

 

Facebook Comments

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer

Sliding Sidebar