Как да създадеш онлайн бизнес, продавайки на автопилот с 20 минути на ден, без да напускаш работата си?

(В края на статията има бонус – процес с 30 стъпки , който можеш да свалиш напълно безплатно!).

В маркетинга, често сравняваме продажбения процес със отношенията между хората. Колкото по-добри отношения имаме с хората около нас – толкова по-добър живот имаме, нали така? На английски използват израза “Happy wife – happy life” – в превод – “Щастлива жена – добър живот”. Обаче, за да стигнеш до “happy wife” – първо трябва да имаш “wife”, за да я правиш  “happy” в последствие. И сега в 30-те си години, аз все по-често разсъждавам върху това, какво би искала да има половинката от мен, за да е щастлива.

И това е далеч по-качествен проблем от това – да нямам идея как да намеря изобщо половинка.

Така е и в бизнеса.

За да имаш качествени бизнес проблеми – първо трябва да имаш бизнес.

Понеже често ме питат „Как да продавам FBA в Амазон?“, „ Какво е нужно да направя, за да продавам FBA?”, “Как да изстрелям бранда си на първа страница“.

Реших да се опитам да събера целия процес на това да продаваш чрез FBA (а и онлайн като цяло) в един удобен наръчник, написан максимално ясно, на достъпен език. Можеш да я вземеш сега с промокод AMAZON10 с 10% отстъпка.

Преди това обаче, искам да направя едно пояснение.
Често се грешат понятията за различните типове продажби в Amazon, особено от хора, които са добри професионалисти в друга сфера. Т.е. те сега навлизат в света на онлайн продажбите. Няма никакъв проблем да си там, но искам да се уверя, че ще ти е кристално ясно за какво говориш.

Затова ще опиша другите видове съвсем накратко, за да не стават грешки. Ако си запознат с тях – просто скролни надолу до етапите за Amazon FBA.

    • Amazon Retail Arbitrage – това е метод на работа, в който изпращаш стоки от офлайн търговци (т.е. нормални магазини) и ги продаваш в Amazon, като ги изпращаш чрез куриерска или пощенска услуга. Такива стоки се продават от български доставчици и магазини.

Идеята е, че чуждестранните клиенти или българите в чужбина нямат лесен достъп до производителите в България – а ние имаме добри козметични брандове.

Друга причина този модел да работи е, че една и съща марка – да речем Nivea, продуктите на P&G, L’Oreal и т.н. имат различни ценови политики за всеки пазар, което води до сериозни различния в цените.

Един продукт, който в България се купува на 3 лева, в Amazon.co.uk може да струва 3-5, че дори и повече паунда. Което дава добри маржини, за да се изпраща от България. Стига да има достатъчен брой поръчки – разбира се.

Но пък добрата новина е, че в Амазон можеш да качваш колкото си искаш продукти и не ти пречи да качиш 3000. Все ще успееш да направиш достатъчно количество поръчки, за да си изкараш една заплата.

Впрочем, този метод на работа изисква задължителна моментална регистрация на фирма, което автоматично ти залепва едни 250 лева месечни разходи за осигуровки и счетоводство. Това е причината да не искат твърде много хора, които сега започват – да започват точно с този модел. За тях остават другите 2 модела – Amazon FBA и Amazon Dropshipping.

Ако този метод на работа ти представлява интерес- пиши коментар под поста във Facebook и ще направя статия и за него.

  • Amazon Dropshipping  – Това е метод на работа, в който можеш да продаваш стоки, без да ги притежаваш. При този метод на работа изграждаш т.н.р. “cashflow business“. С други думи – малко е като да ходиш на работа, защото, ако не работиш – няма да получаваш нищо и по всяко време могат да те уволнят, но с тази разлика, че обикновено не ходиш на работа за 5-цифрени суми месечно – нали? В този метод най-често обикновено се правят продажби от САЩ в САЩ и е много доходоносен, ако се изпълнява правилно. Естествено, масово се прилага грешно и малко хора успяват да печелят добре от него. Под добре – имам предвид много, много добре, но да не изпадам в детайли.
  • Amazon FBA – съкращението идва от Fulfilment By Amazon. Или с други думи – ние ще изпращаме поръчките за теб. Амазон дълги години разсъждават как да започнат да помагат на малкия и среден бизнес, за да продава повече. Стигат до извода, че ако им помогнат с изпращането на поръчки – това ще ги улесни драстично и ще им даде въможност да се занимават с маркетинга и качеството на продуктите си.Впрочем, програмата е създадена от 2006-та, но в България придобива популярност през последните години.

Какво е Amazon FBA и защо трябва да се интересуваш от него?

 

Как работи Amazon FBA?
Как работи Amazon FBA?

Amazon FBA (Fulfilled by Amazon) представлява процес, при който ти изпращаш своята стока в склад. Когато клиент закупи от теб, Амазон директно поемат изпращането на продукта ти до крайния клиент. Най-големият плюс на това е, че получаваш Prime значката, която гарантира доставка до крайния клиент в рамките на 1 или 2 дни. Също така, те поемат и клиентското обслужване, както и процедурата, ако клиент иска да върне закупената стока.

Процеса се състои от няколко стъпки:

  1. Да намериш подходящ продукт който да отговаря на търсенето на пазара
  2. Да се свържеш с производител за твоя продукт
  3. Трябва да изпратиш стоката ти до склад в Амазон
  4. Веднъж доставена в склад на Амазон, те ще поемат изпращането до крайния клиент както и ще поемат 24/7 клиентското обслужване вместо теб

Ако си запознат с това, просто скролни на следващата точка.

Ако вече знаеш какво е Amazon FBA – просто скролни надолу до етапите. В случай, че все пак не знаеш – нека ти обясня. Има няколко начина да продаваш в Амазон. И те са:

  • Amazon FBA – най-после стигаме и до него.  

Затегни коланите и да започваме!

ЕТАП I

Как да откриеш своя продукт?

 

Първо, за да продаваш FBA в Амазон, освен верифициран селърски акаунт, ще ти трябва и физически продукт, който да доставиш в складовете на Амазон.

• Вземи идеи за продукти – ако нямаш никаква идея какво искаш да продаваш, има много начини да намериш подходящ продукт. Ще ти покажа 3 начина:

– Blackbox – това е функция на Helium10. Може би най-добрия и единствения софтуер, който ще ти е нужен, ако искаш да продаваш FBA. Софтуерът струва $97 на месец и с него нямаш нужда от допълнителни софтуери, за да управляваш този бизнес. Blackbox инструмента има много филтри, чрез които с няколко клика можеш да намериш продукт. Можеш да филтрираш по брой продажби, търсения на месец, ревюта, дата на стартиране на продукта и много други.

Amazon FBA BlackBox Helium10
Amazon FBA BlackBox Helium10

– Pinterest – там можеш да намериш огромно вдъхновение за чисто нов продукт, който не се продава все още. Също така можеш да намериш и идеи как да се разграничиш от конкуренцията, за да изпъкнеш.

– Amazon.com – Все пак нали ще продаваш там. Трябва да разгледаш пазара. Там също можеш да погледнеш най-новите и продавани продукти и да вземеш идеи.

eBay Hot Products – Тук можеш да се поровиш за идеи – също. Имай предвид, че трябва да видиш конкуренцията и да прецениш по какво може да я победиш. В никакъв случай, гледай да не е по цена.

• Направи таблица с твоите продукти – направи си една таблица с най-интересните неща, които си открил. Можеш да добавиш и данни като месечно търсене, брой на ревюта, какви са таксите на Амазон, кога е стартирал този продукт. Що се отнася до таксите – можеш да ги видиш като скролнеш под продукта и имаш инсталиран безплания Chrome Extension на Helium 10.

Що се отнася до това, кога е започнал да се продава продуктът – гледай да не е по-стар от 12 месеца. След това става трудно да победиш конкуренцията. Не е невъзможно естествено. Хората сме устроени да мислим и да правим нещата по възможно най-сложния начин – сигурен съм, че имаш други по-важни неща, с които да се занимаваш. Направи си това по-лесно.

Обяснение за Chrome Extension-а на Helium 10
Обяснение за Chrome Extension-а на Helium 10

• Намери начин да се отличиш от конкуренцията – за това ти казах и малко по-нагоре. Помисли как можеш да се изпъкнеш – цвят, размер, бъндъл (т.е. комбинация от няколко продукта), добавена стойност. Това си е цяла наука, в която трябва да разбираш отлично своята аудитория, защото за теб да добавиш топка за наколенки към топка за волейбол може да е добра идея, но твоята клиенти да очакват ръчна помпа.

• Вземи цена за всичките продукти – за всеки един от продуктите в таблицата си добави и цена за продукт + доставката до Амазон. Предлагам ти да вземеш миниум 2-3 цени от различни доставчици за всеки продукт.

• Вземи няколко семпъла до България (или където се намираш) – след като пресееш продуктите от таблицата, ще ти трябва семпъл, за да провериш качеството на продукта. Тук също ти предлагам да вземеш 2-3 семпъла от всеки продукт, защото даден доставчик може да има по-ниско качество на продукта.

• Избери своя продукт – след като пристигнат семпълите при теб и разгледаш качеството, се върни отново в таблицата. Там ще трябва да вземеш решение с кой продукт ще започнеш изграждането на своя бранд в Амазон. Важно ти е да гледаш Return On Investment-а, но е много важно и да знаеш как точно ще победиш конкурентите ти. Какво е ROI-я ли? Това е колко лева ще направиш спрямо колко лева ще дадеш. Например, ако дадеш 1 лев за продукт, а от него вадиш 3 лева – имаш 300%  ROI. Eстествено, колкото повече, толкова по-добре. С по-малко от 60% не се захващай, освен, ако не продаваш продукт, който е над $50 крайно клиентска цена. В общия случай – няма да продаваш толкова скъп продукт, защото доставчика като ти каже, че иска 500 броя да вземеш, а ти купуваш на $40 и искаш да печелиш по $59 след всички разходи – означава, че печелиш $19 на продукт – което е 47% ROI, а минималната инвестиция за тази печалба ще е около 20 000 лева. Ако не те притесняват парите – давай по този начин. Ако обаче нямаш 20к, за да започнеш търси евтин продукт (какъвто всички търсят) и ще откриеш (с повече търсене).

Има още няколко начина за търсене на продукти, които силно вярвам, че могат да ти бъдат полезни. Как работи всеки един от тях обяснявам подробно в моята книга “Онлайн бизнес от нулата”, която за ограничено време, можеш да закупиш с -10% отстъпка. Промокодът, за да получиш остъпката е: AMAZON10

Виж тук: https://businessbook.bg

ЕТАП II

Подготовка

 

• Създай своята обява в Амазон – след като намериш своя продукт и решиш да продължиш с него, ще трябва да създадеш своята обява в Амазон. Това става от главното меню Manage Inventory в селърцентралата и след това избираш Add a Product.

• Направи свое лого и дизайн на кутията и ги изпрати на твоя доставчик – когато започне производството на твоя продукт, това ще е нужно на твоя доставчик, за да брандира продукта ти. Също така, ако искаш да сложиш нещо допълнително в кутията – флаер, инструкции, тях също трябва да ги изпратиш. Ако не можеш да ги създадеш тези неща сам, намери някой във fiverr, upwork, freelancer, за да ти помогне.

• Създай своя шипинг план и изпрати лейбълите на твоя доставчик – пак от селърцентралата трябва да изпратиш баркодовете на продукта ти и лейбълите, които твоя доставчик трябва да налепи, за да изпрати пратката ти до крайната и дестинация.

• Изпращане на продуктите към Амазон – ако изпращаш продуктите по вода, обикновено отнема от 30 – 45 дни в най-лошия случай, за да бъдат доставени продуктите ти до крайната точка в склад на Амазон.

• Влезни в Amazon Brand Registry – тази стъпка е препоръчителна, не задължителна. Има два начина да влезнеш там – евтин и бавен (около 300$, но отнема до 12 месеца) и бърз, но скъп (около 1100$ и отнема до 7 дни). Да, знам, че като за първи продукт такива разходи са огромни за теб, за това не е задължително. Нашите студенти правят много добри резултати и без тази стъпка. Аз също започнах без нея. Ползите са много като нов вид реклама, възможност за импортиране на видео, атрактивно описание с картинки и още много неща.

• Създай напълно оптимизирана обява – трябва да създадеш едно от най-важните неща за теб в Амазон – оптимизирана обява. Това включва заглавие, bullet points и описание. За описанието ще трябва да използваш Cerebro на Helium10 и да намериш ключовите думи, по които искаш да се “ранкнеш”.

• Качи продуктово видео и направи А+ листинг – това важи само, ако си в Amazon Brand Registry. Всички тези неща (видеото и А+ листинга) ти дават възможност да вдигнеш своя conversion rate в пъти! Съдъражането на твоята обява изглежда далеч по-добро. Ето – увери се сам:

• Направи своите продуктови снимки – трябва да направиш страхотни продуктови снимки. Това включва заглавна снимка, инфографики, лайфстайл снимки, евентуално 3D Рендери. За това можеш да наемеш някой, който да ти помогне с това.

• Създай своята Landing Page или еBook – силно препоръчително е да създадеш сайт на своя бранд. Хората ще искат да те потърсят в Google преди да купят от теб и ако не те намерят не е добър сигнал. Отделно Амазон понякога искат подобна информация за твоя сайт, когато искаш да направиш някакви промени. E-book също не е задължителен, но ще даде добавена стойност към продукта ти. Е-book лесно можеш да направиш чрез Canva или Designerr.

• Започни изграждането и подгряването на своята аудитория в социалните мрежи – това не е задължително, но ще ти помогне много в деня, в който направиш своя “Launch”. “Launch” се нарича моментът, в който стартираш продажбите на твоя продукт. Първите дни от стартирането са най-важни. Колко по-добри продажби направиш през първите 14-21 дни, толкова по-добър сигнал ще си дал на Амазон, за да те класира по-високо. Мисли за това като началото на връзка с ново момиче. Колкото повече положителни емоции й докараш в първите 30 дни, толкова по-склонна ще е, за да излиза с теб и в бъдеще. Не можеш да оставиш маркетингът в Амазон и във връзката си на самотек тип – “каквото стане”. Бъди проактивен и мисли как да създаваш аудитория от фенове. Феновете на аудиторията ти ще можеш да изпратиш съобщение, че продукта ти вече е наличен. А силен Launch, особено с външен трафик като социалните мрежи, изстрелва продукта като ракета!

 

ЕТАП III

Старт!

 

• Набави поне 3 ревюта за продукта – без ревюта, трудно ще убедиш хората да пазаруват от теб. Хората обожават обратната връзка за продукта, който се колебаят да закупят. Тук ще трябва да потърсиш помощ от приятели, които да помогнат с ревюта в началото. Ако продаваш в страна, която нямаш приятел или познат, присъедини се към български групи за взаимопомощ. Но помни да не си много директен, защото Амазон стриктно следят за подобни практики, а и си обменят информация с големите платформи – Фейсбук и Гугъл, та ще трябва да внимаваш. Аз лично, инструкциите ги слагам в един .pdf, който слагам в .rar и след това го изпращам.

• Пусни своята автоматична реклама – без реклама, също няма как да стане. Като за начало използвай автоматичната реклама в Амазон. Можеш да започнеш дори с 5-10$ бюджет.

• Пусни Sponsored Brands и Sponsored Display реклама – този вид реклама ще е достъпна за теб, само ако си вече влезнал в Amazon Brand Registry.

• Изпрати продукта си в имейл / manychat на своите абонати – помниш ли за подгряването на аудиторията от предишния етап? Ето сега ще трябва да уведомиш тази подгрята аудитория за твоя продукт.

• Пусни външната реклама, която води към твоя Landing Page и от там към твоя листинг в Амазон – Можеш да използваш реклама във Фейсбук, Гугъл, Инстаграм, която да води към сайта ти. Оттам клиентът ще се запознае с продукта ти и ако е уверен за покупка, ще влезне в листинга ти в Амазон. Това се прави така, за да не влезне клиента директно в Амазон листинга и тепърва да се запознава с него и в повечето случаи това не се превръща в продажба. Което води до нисък conversion rate и спадане в резултатите в Амазон.

• Влезни в Amazon Early Reviewer Program – това е още един начин, за да добавиш ревюта към своя продукт. Това е програма, чрез която срещу заплащане на Амазон, те ще направят всичко възможно клиентите да оставят първите ти до 5 ревюта.

 

ЕТАП IV

Скалиране!

 

• Пусни ръчна кампания и ежеседмично я оптимизирай заедно с автоматичната – тук трябва да извлечеш ключовите думи от автоматичната реклама, след това тези думи трябва да ги използваш в нова, ръчна реклама. Успоредно с това, лошо представящите се думи от автоматичната и ръчната кампания, ги приложи в “negative keywords”. Това е лист от ключови думи, на които не искаш Амазон да те рекламира.

• Ежемесечно оптимизирай външната реклама (Facebook, Google и т.н.) – тук се отнася същото. Можеш да увеличиш бюджета на добре представящите се кампании, като успоредно с това спираш рекламата на кампаниите, които не се представят толкова добре.

• Работи с инфлуенсъри / медии – тук трябва да си креативен, да намериш подходящи инфлуенсъри от YouTube, които да направят видео ревю на продукта. Или Instagram инфлуенсъри, които да направят giveaway или кампания с код за отстъпка. Тук имаш цялата свобода за действие.

• Пусни продукта си в други маркетплейси – eBay, Walmart и т.н. – тук също трябва да си креативен в разгръщането на продукта ти в други маркетплейси. Нищо не ти пречи да ги разгърнеш където можеш. Това ти дава допълнително “Brand awareness”. Само внимавай с Walmart, които имат малко по-строги правила за продаване там (дори и от Амазон, да).

 

ЕТАП V

Излизане в други страни!

 

• Развий бранда в останалата Северна Америка – Amazon.ca и Amazon.com.mx – с лекота можеш да изкараш продукта си и в другите 2 Амазона – в Канада и Мексико. Дори можеш да го направиш с акаунта, който ползваш за САЩ. Също така, ще ползваш и ревютата от САЩ, което си е супер бонус.

 

• Развий бранда в Европа – co.uk, Amazon.de, Amazon.nl, Amazon.it, Amazon.fr, Amazon.es – за да продаваш в Европа, ще трябва да отвориш нов селърски акаунт в Амазон. Също така, във всяка една от страните в Европа, в които ще продаваш, ще ти е нужна и регистрация по ДДС. За да те разведря след тези лоши новини за теб, ще ти кажа че можеш също да ползваш ревютата от САЩ, които ще ти дадат добър старт.

 

Развий бранда в останалия свят – където има Амазон, има и продажби.

Като заключение бих ти казал, че Амазон FBA е една огромна възможност за изграждане на бранд, от която ние в България сме дори привилегировани. Може да продаваме в целия свят от вкъщи, докато междувременно ползваме ненаситния глад на западния купувач. Веднъж изграден, процесът е в голямата си част автоматизиран. Все едно някой ходи на работа вместо теб. И си е така – все пак ти няма ходиш в склада да пакетираш поръчките – нали?

И за черешката на тортата съм ти оставил един пример с продаден Amazon FBA бизнес, който генерира само 1041$ на месец е бил продаден за 26 019$.

Ура ! Стигна до края на статията. Звучи ли ти трудно?

За теб направихме този процес с 30 стъпки, който можеш да използваш, за да стартираш първия си продукт

 

След всичко това, което прочете какво мислиш за идеята да създадеш твой, собствен онлайн бизнес, който да управляваш от комфорта на своя дом?
 
Звучи добре нали? Мога да ти помогна да го направиш! В новата ми книга съм описал стъпка по стъпка как можеш да постигнеш тази твоя цел и мечта. Представи си, ставаш сутрин, правиш си чаша горещо кафе, пускаш си компютъра и започваш да следиш какви резултати си постигнал докато си почивал цяла вечер.
 
Да продаваш онлайн е изключително ценно умение особено в наши дни. Тази книга има за цел да ти даде съвети и конкретни практики, от които ти да извлечеш полза и да започнеш да постигаш целите си.
 
Какво чакаш? Купи книгата и започни да действаш още днес: www.businessbook.bg
Сега можеш да вземеш книгата с 10% отстъпка с промокод AMAZON10.

Facebook Comments

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer

Sliding Sidebar