Как бързо и лесно да наемеш служители за своя бизнес?

 Тази тема ще ти бъде полезна независимо дали правиш 500лв., 1000лв. или 50 000лв. от втвоя бизнес, това е една автоматизирана система, която ще ти помогне без да ставаш от стола си, без да говориш по телефона да докараш хора в твоя бизнес.

Приготви се, защото ще ти бъде супер полезно!

Първо трябва да уточним, защо са ти тези хора. Много от студентите, които са решили да правят бизнес казват:

“Ще наема хора но по-нататък в бизнеса, няма да е сега, когато бизнеса започне да изкарва достатъчно, да има и за мен и за други!”

Според мен това е грешен подход и в бизнеса първо трябва да се инвестира, за да се получи и когато имаш човешка сила, така наречените човешки ресурси може да постигнеш значително повече, отколкото ако правиш нещата сам. Така че, те съветвам при първа възможност да вземеш човек дори на 4 часа, който да ти помага с твоите задачи, с твоя бизнес, защото иначе ще имаш просто повече работа. Нека видим какво са хероистични и алгоритмични задачи? Това са два вида различни задачи. 

Какво са Алгоритмичните задачи?

Алгоритмичните задачи са тези, които всеки път имат едно и също решение. Например: като звънне телефона го вдигни, защото това е клиент, който иска да му кажеш къде му е поръчката или нещо друго да му обясниш. Това е горе-долу алгометрична задача, тя  всеки път има един и същи резултат от звъненето на телефона, като се вдигне има два или три варианта да решавате. 

Какво са Хероистичните задачи?

При хероистичните задачи нещата изглеждат по различен начин: когато се случи дадено събитие има няколко варианта и за това е нужно да се събере повече информация, затова за тях ни трябват хора със сигурност, по-трудно може да се направи софтуер за тях, това са задачи, за които трябва да се събере информация и да се вземе информирано решение. Тим Ферис в книгата си „Четири часова работна седмица“ казва че, много по-добре е да изкараш 40$ за един ден, отколкото да работиш за 70$ или 80$ целия ден. За мен целта не е да работиш от 8.00 до 17.00ч, а да си независим от времето , от мястото от където ще работиш и колко ще работиш и по кои проекти. Целта на правенето на бизнес е това!

И така, кога да наемеш първия си служител?

Представи си, че има една крива във времето, на която тука започваме а тука вече е някъде напред в бизнеса, където вече развиваш нещата и има много работа. Кога трябва да вземш човек? За едни хора трябва да вземш първия човек по средата, когато вече има работа, но не е твърде много – това наистина е идеалния вариант, звучи перфектно, когато нещата започнат да се качват нагоре, но все още няма твърде много работа. Истината в бизнеса е обаче, че нещата се местят постоянно, ние не можем да знаем след една седмица дали ще имаме повече работа или ще ни падне оборота и работата, затова моя съвет е да вземеш хора по-отрано, след като видиш, че имате микрорезултати, малки резултати, значи кривата на оборота и печалбите леко да се отлепя, за да ги обучаваш във времето, за да свикнат. Ако вземеш човек твърде рано ще имаш малко повече разходи, но за мен този човек ще ти помогне да се фокусираш върху бизнеса или той директно ще ти докара повече бизнес ако се занимава с продажбената част, което е добре в началото на един бизнес да взимаш хора, които да ти докарат повече продажби. В Drop shipping така взимаме хора, които търсят продукти, ако използваме Amazon FBA  по същия начин можем да наемем хора, които да ни помагат в търсенето на продукти. Тогава работата ще се качи много по-лесно, отколкото ако например ходиш на работа и след работа се опитваш след 8-ем часов работен ден, след трафика, след като заспят децата тогава да свършиш час и половина работа. Ти нямаш какво повече от себе си да дадш по това време, но ако имаш човек, който да ти помага тогава нещата стават различни. Какво ще стане ако не го вземеш на този етап /както казах по средата или по-рано/, какво ще стане ако го вземеш, когато вече има много работа- тогава ти ще имаш много работа и няма да имаш време и търпение да го обучиш. Ще вземеш някой човек и той ще си тръгне, защото няма да има нужното време, за да навлезе в нещата.

Къде да търсиш служител и как да стане най-лесно?

  1. Препоръки от познати

Най-напред поговри с твоите приятели! Те могат лесно и бързо да ти препоръчат човек. Лош вариант е да вземеш роднина. Имай предвид, че едно лошо наемане на човек сега, създава проблеми, които ще имаш надолу по пътя.

  1. Обява на Facebook страницата на бизнеса ти

Използвай твоята фейсбук страница, твоя фейсбук профил, инстаграм профили, ЛинкедИн. Използвай всички профили, които имаш, за да кажеш „Хора ние търсим човек“. Ако вече имаш страница или дори да използваш личните си социални профили  някои хора ще видят и биха ти препоръчали някой, помоли ги да ти препоръчат някой, който е подходящ за тази позиция, в която има изисквания. Какъв е проблемът с изискванията и как ти може да го решиш? Проблема с изискванията е, че хората в техните  CV– та почти откровено лъжат, т.е. много е трудно да кажеш, че всичко което е написано в CV –то е точно така. Обаче това може да се тества, може да се разбере и това е хубаво всъщност. И преди да ти кажа как да разбереш дали този човек е добър за твоята позиция, нека ти кажа как да стигнете до този човек, как той да стигне до теб, защото може да няма препоръки, примерно ти сега започваш бизнес или си в някаква сфера, в която твоите познати не са.

Как можеш да достигнеш до правилните хора?

Това което повечето фирми правят е пускат обява в jobs.bg и чакат някой да кандидатства, при което кой кандидатства? – кандидатстват хора, които масово влизат и кандидатстват навсякъде, независимо дали имат квалификация или не. И после казват “Аз кандидатствах на толкова много места, но никой не ми се обади!”, а те едни СV- та, без коментар…

Да видим обаче как да достигнем до тези хора, които ни трябват на нас. Ще ти покажа един много готин начин, за да ги достигнеш. Това, което искам да ти покажа е чрез реклама и след това ще ти покажа как всъщност да стигнеш до хората, които са ти ценни.

Каква реклама трябва да пуснеш?

Сега ще отворя рекламния панел и вече съм създал една кампания за трафик, да се покаже на максимален брой хора, които да отидат и да кликнат на линка, който ние показваме. Няма значение какво име ще сложиш на кампанията, просто ти показвам как се прави технически. Много лесно… Има една особеност, която искам да ти покажа, защото ако ти я кажа може да не ти стане съвсем ясно. В твоята реклама ти ще напишеш описанието на длъжностната характеристика, напиши го така, че да е разбираемо и да е наистина това, което на теб ти трябва, а не да са описани хиляда неща вътре. Ще пуснеш между 10$ и 20$ дневен бюджет като честно казано от моя опит това е най-добрия бюджет.  Това, което трябва да направиш от тук където пише къде живее човека да избереш локацията, примерно искаш човека да е от София. Обаче примерно ние както бяхме с офиса в студентски град ние търсихме хора, които да са студенти и да работят при нас на четири часа и които да живеят в студентски град, за да идват при нас в офиса.

Как може да намериш тези хора?

Единият вариант беше да разлепим обяви в студентски град, че търсим хора, другият вариант беше джоб постове , но ние използвахме трети вариант, който работи за нас и това е тази част, която ти показвам в момента. След малко ще ти покажа още нещо , което ще ти кажа откъде дойде това решение на проблема. Представи си, че имаш твой офис, който се намира в Крива река или имаш магазин, който е там и трябва да наемеш човек, който да е там. Може да избереш конкретния адрес като сложиш пин на картата и след това добавиш до 2 километра. По този начин  рекламата ще се показва на тези, които живеят на това място. По-надолу ако ти трябват мъже или жени може да ги избереш, години –слагаш между 18-45 и тази реклама ще се показва на тези хора. Следващото нещо – искаш човека да има английски, ако искаш да знае, че той интерактва/реагира на английско съдържание/ , чете английски статии или гледа английски видеа ще сложиш отметка на езиците английски. И в същност за финал виждаш, че ако искаш да е на един километър ще стигне до 18 000 души, което означава, че ще ти бъде скъпа рекламата. Обаче ако искаш да е до четири километра от това място, което си му задал ще станат 150 000 души, което е съвсем нормално и ще можеш да изкараш един или двама кандидати, които ти трябват за позицията.Това ще работи със сигурност за по-генералните позиции. За специалистите ще трябва да го преработите за себе си.

Как можете да използваш Google Forms?

Сега какво реално пускаш, освен описанието на обявата, какво точно имаш като изискване към твоя кандидат. Моят съвет е да изпозлваш Google forms. Безплатно е, и всеки го има в неговия гугъл драйв. Тази форма, това което тя прави е, че вътре задаваш въпроси. Сега ще ти покажа какви въпроси ние задаваме.

Линк към формата: https://forms.gle/tHZkdfSR3EvbRPVr8

Виждаш по тази обява има кандидатствали 123 души и това, което е крайния резултат от кандидатстване е, че ние получаваме от максималното 45 точки, получаваме кой колко точки има. Ние се свързваме само и единствено с хората, които имат най-добри резултати. И сега въпроса е „Какви са тези въпроси и как се слагат точките?“. Сега ще ти покажа! Преди това искам да ти кажа откъде дойде тази работа с тези куизове. Както знаете имам добър опит с  Drop Shipping и когато кандидатстваш и пуснеш обява примерно във Филипините за това че даваш 300-400$ заплата за пълен работен ден за някой, който си седи вкъщи и ще работи на компютъра ние редовно получаваме между 300 и 400 кандидатури в рамките на ден или два. Товае нещо, което в България повечето хора не са виждали и сега как да избереш най-подходящия, няма абсолютно никакъв шанс да им прочетеш CV- тата, а и всеки се е представил в него като супер герой. На нас ни трябва да разберем какъв е този човек , трябва ни информация и как можем да му вземем тази информация. Единствения вариант е да направим точно такъв куиз и системата да ни каже кой колко точки има. Ние след това ще говорим само с най-добрите. Ето какви са въпросите.

Какви въпроси задаваме?

 Въпросите, които ние използваме са логически задачи.

Представянето е:

  • Къде живееш
  • На колко години си
  • Имаш ли деца
  • Кажи защо ние трябва да те вземем на работа
  • Каква е заплатата, която търсиш за 15 или 20 часа работа за седмица /Ако човека е написал, че търси някаква заплата, която вие не можете да си позволите и ако не е добър кандидат, няма какво да се занимавате с него и да си губите времето/,
  • Каква ви е мечтата в живота
  • Прикачи си CV- то тук.

Ние също в нашия бизнес казвахме на кандидатите да си прикачат CV- то, но не казвахме да използват dropbox, в нашия онлайн бизнес трябва да разбираш от компютри и като казваш прикачи си  CV- то за мен е логично, че човека трябва да се сети да използва googledrive, dropbox или която и да е друга услуга за качване на файлове и да си сложи линка тука, и за мен ако този човек не се сети за това то той не е достатъчно компютърно грамотен, за да работим заедно.

Сега в зависимост от позициите, може да не се налага да е чак толкова компютърно грамотен.

Как да разбереш лошите страни на твоите кандидати?

Има един тест който ти показва лошите страни. Използвай го! Всичките въпроси имат една единствена цел, те не са свързани пряко с работата, но това което ние сме установили е, че е много по-лесно да научиш някой на нещо отколкото да вземеш човек, който не може да разсъждава. Знаем че, има хора, които логически мислят по-зле от други, но по-добре е да вземеш човек, който логически мисли и може да взима решения. Най-лесно се работи с умни хора. От тези въпроси ние отиваме и взимаме имейлите, които са оставени тука и взимаме хората, които са с най-голям резултат. Това, което правим в последствие е, че им пращаме имейл-„Благодаря ти, ти се класираш за второ интервю с нас, запази си час“.

Как си запазва час с нас?

Ние използваме Calendly, това е една платформа, която ни дава възможност да кажем в кои часове ние сме свободни да създадеме евент. Евентът примерно е интервю. Създаваме евента – интервю, който е 45 мин. Имаме по 5 мин. преди и след интервюто – това ни го дава Calendly да си го сложим, т.е., че имаме дупка, казваме, че на ден можем да имаме три такива евента. Пращаме линка и им казваме -„Запази си час за когато решиш“. В смисъл, ние буквално пращаме един такъв имейл на всички, които са одобрени. Те си запазват часове, когато решат и в нашия календар в гугъл автоматично се появява кой кога си е запазил час. Няма нужда да им звънимо и да се чуваме с тях. В самия ивент в Calendly може да напишеш къде ще се проведе интервюто, повечето интервюта се провеждат онлайн, така че няма нужда и да идват. Реално това е още един тест. Ти ще кажеш-“Ами ако човекът не се оправи, ако не може да разбере, че на имейл е получил покана и не ти е писал въпреки, че ти си му писали?”, ако не дойде навреме, то той не е за теб. Ти вече си имаш напредстава за човека преди още да си обелили една дума с него.

И сега да се върнем на този тест, който обещах да ти покажа, нарича се Dark Triad.  Това е тест, който показва нашите лоши страни. В него има 35 въпроса, в които ние разбираме за себе си и за човека, който го e направил дали той е нарцис, макиавелист  или е психопат.

Психопатията – се изразява в липса на емпатия, да не ни пука как другите се чувстват. Не можем да усетим нищо когато нещо се случва.

Нарцисизма – това са хора, които се интересуват единствено от себе си, мислят си че те са най-важни. Много лесно ще ги познаеш, те са хора, които много държат на външния си вид, винаги са супер изпипани и супер наточени. Това означава, че в един момент те могат да ти кажат- „ Оооо… това аз съм го направил, ти с нищо не си допринесъл за това“.

Макиавелизма – той е най-опасен, защото това е подмолност. Може да работиш с някой и той да ти забие нож в гърба, той е двуличен. Всеки има по-малко от едно от трите, но когато примерно имаш 100 кандидата на 10 от тях ще забележиш, че тези метрики са им ниски и много по-добре се работи с такива хора. С този тест може да разбереш кой човек е най-благ. 

Какво правиш с хората, които реално са се класирали, дошли са навреме и имаш интервю с тях?

трябва да им зададеш едни и същи въпроси. Не трябва да забравяш, че след като вече си взел човек, то той ще допуска грешки, не е супер герой. Първо нещата трябва да се обсъждат много добре, второ ти трябва да имаш разписани процеси, за да знаеш и да имаш място, на което да проверяваш как се правят нещата, а не да стане „Ти що не направи това“.

В първите седмици ние сме взимали до 4 човека да работят за една и съща позиция. Казвам им започвате и ние ще ви платим каквото работите, и така в рамките на 4 седмици отпадат и остава само един или двама.

Надявам се тази статия да ти е било полезна. Смятам, че този процес ще допринесе на всяка една организация, която ти създадеш или вече имаш, за да вземеш бързо и лесно хора и те да допринасят за развитието на твоя бизнес. Целта на всичко това е ти да можеш да правиш нещата, които един служител няма да направи за теб. Трябва да имаш конкурентно предимство, в който и бизнес да влезнеш, като това е създаването на екип!

Facebook Comments

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer

Sliding Sidebar